Borsa 'evet'le 62 bini aştı, rekor kırdı

Referandumdan 'evet' kararı çıkması sonrasında borsa 62 bin 260 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesinden kapandı. Dolar 1,49'un altına geriledi.

Borsa 'evet'le 62 bini aştı, rekor kırdı

Anayasa değişikliği için yapılan referandumdan yüzde 60'a yaklaşan 'evet' sonucunun çıkması ve dış piyasalardaki pozitif seyrin etkisiyle borsa haftaya rekorla başladı, dolar ve faiz geriledi.

İMKB haftaya yüzde 2.15 yükselişle başladı ve endeks 61 bin 905 puana kadar yükseldi. Endeks daha sonra 62 bin 32 puana kadar çıktı ve ilk kez bu seviyenin üzerini gördü. Borsa ilk seansı yüzde 2.02 artışla 61 bin 831 puandan tamamladı.

İkinci seansta da alımları sürdüren endeks günü yüzde 2.73 artışla 62 bin 260 puanla rekor düzeyden kapadı. Endeks böylece tüm zamanların en yüksek düzeyine çıkmış oldu.

İMKB-100 endeksi son bir ayda yüzde 1.43 yükselirken, çarşamba günü ilk seans sonunda yüzde 0.23 düşüşle 60 bin 608 seviyesinden kapanmıştı.

DOLAR 1,49'UN ALTINA İNDİ
Referandum kararı sonrasında dolarda da düşüş meydana geldi. Çarşamba 1,5130 düzeyinde olan dolar güne 1,49'un altında başladı. Bankalararası piyasada dolar 1,4870'e kadar geriledi. Kur daha sonra 1,49 seviyesinde dengelendi.

FAİZDE DE DÜŞÜŞ
Tahvil-bono piyasasında Çarşamba günü spot kapanışta yüzde 8.10 valörlüde yüzde 8.09 olan 25 Nisan 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 8 düzeyine indi.

UZMANLAR NE DİYOR?
Ekspres Yatırım Genel Müdürü Haldun Alperat: Piyasanın fiyatladığı 'evet' çıkmasıydı. Ama bu sonuç genel olarak politik istikrarın, AKP'ye güvenin devam ettiğini gösteriyor. Dışarısı bozulmazsa bu piyasa için olumlu.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci: Referandum sonucunun mali piyasalar açısından 2011'de yapılacak genel seçime yönelik vereceği sinyaller nedeniyle önem arz ettiğine dikkat çekerek, "Sonuç, anketlerin verdiği tahminlere göre bir miktar sürpriz oldu ve evet oyları tahminlerin de üzerinde kaldı. 'Güçlü evet' olarak nitelendirilebilecek olan bu sonuç, mevcut tek parti AK Parti iktidarının süreceğine işaret ediyor. Hatta kamuoyu anketlerinin tahminlerinin de ötesinde. Tek parti iktidarını açısından olumlu gören mali piyasalar bu sonucu olumlu algılayacaktır zira piyasalar zayıf bir evet (yüzde 52-53) sonucunu fiyatlıyordu. Keresteci şöyle devam etti: "Piyasalar referandumun sonucuna olumlu tepki verdikten birkaç gün sonra yeniden küresel piyasalardaki gelişmelere odaklanacaktır.

Cheuvreux ekonomisti Simon Quijano Evans: Evet oyları beklentilerin oldukça ötesinde. Bu da hükümet ve reform süreci için güçlü bir destek ve AB'nin Türkiye ile müzakere sürecini hızlandırmaya başlaması için güçlü bir hatırlatma çağrısı. Bu da Türkiye'yi siyasi açıdan ve bölgesel olarak güçlendiriyor. Görünen o ki kararsızlar sonunda 'evet' oyu verdi. Bu kadar güçlü bir güvenoyu çıkması, piyasaların gelecek yılki seçimlerde tek parti hükümeti kurulacağına yönelik beklentilerini güçlendirdi. Sonuç olarak Türk hisse senetleri ve döviz güçlü seyrini sürdürecektir.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert: Bizim ve piyasanın beklentisi yüzde 50-55 aralığıydı, dolayısıyla piyasa bu aralığı satın aldı. Sonucun yüzde 60 olması, 'tek parti iktidarının devamı edecek' diye algılanır. İlk anda TL'nin değer kazanmaya devam etmesini ve 1,50'nin altına inmesini ve yüzde 60 üzerindeki bir sonucun İMKB'ye alım yönünde yansımasını bekliyoruz. Ancak ilk tepkinin ardından kâr satışları da söz konusu olabilir" dedi.

Sayfa Yükleniyor...