Borsa yüzde 1.6 yükseldi, dolar 1,52'yi gördü

Fed'in reeskont faiz kararı ve siyasi gerginlikle 1,5260'a kadar yükselen dolar, S&P'den gelen not artırımıyla 1,52'nin altına geriledi. Borsa haftayı yüzde 1.6 yükselişle kapadı.

Borsa yüzde 1.6 yükseldi, dolar 1,52'yi gördü

Bankalararası piyasada kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Türkiye'nin kredi notundaki artış haberi öncesinde 1,5220 TL seviyesinde işlem gören en iyi dolar alış kotasyonları haber sonrası 1,5160 TL seviyesine kadar geriledi.

Saban saatlerinde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) reeskont faizini artırmasıyla doların global olarak güçlenmesinin yanı sıra yurtiçinde artan siyasi riskler nedeniyle içeride kurda yükseliş yaşanmıştı. Dolar 1,5260 TL'ye kadar yükselmişti.

S&P Türkiye'nin kredi notunu "BB-"den "BB"ye yükseltirken, görünümünü ise "pozitif" olarak belirledi.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci karar sonrası yayımladığı notta "S&P'nin not artırım kararını geç kalmış bir adım olarak değerlendiriyoruz. Ancak, bunu bertaraf etmek adına görünümü de olumluya çeviren kurumun gelecekte yeni bir not artırımı için kapıyı aralık bırakmasını hafif olumlu bir haber olarak görüyoruz. Bu bağlamda açıklamanın mali piyasalar üzerindeki etkisinin sınırlı anlamda olumlu olacağı kanaatindeyiz" dedi.

BORSA YÜZDE 1.6 YÜKSELDİ
İMKB, içeride yaşanan siyasi endişeler ve dışarıda da Fed'in faiz kararının etkisiyle haftanın son gününe yüzde 2'nin üzerinde düşüşle başlamıştı.  Not artırımı sonrasında borsada yüzde 1'e yakın artış gözlendi. Endeks haftayı yüzde 1.6 artışla 53 bin 318 puandan tamamladı.

Analistler, bunun beklentiler dahilinde olması nedeniyle sınırlı tepki geldiğini ancak, S&P'nin 1-2 yıl içinde yeni bir not artırımına gidilebileceği yönündeki açıklamasının önümüzdeki aylarda fiyatlanabileceğini söylediler.

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu, "S&P'nin not artırımıyla gelinen nokta, Moody's ve Fitch'in getirmiş olduğu seviyelerde bulunuyor. Bu nedenle yeni ve sürpriz bir gelişme olarak yorumlanmıyor. Ancak S&P daha öncekilerin söylemediği bir şey söyledi. S&P açıklamasında 1-2 yıl içinde not artırımı yapılabileceğine işaret etti. Bu da 'yatırım yapılabilir ülke' seviyesine gelinmesi demek" dedi ve ekledi: "Piyasa, bu beklentiyi önümüzdeki aylarda yavay yavaş satın almaya başlayabilir. Ancak noktada borçululuk rasyolarındaki gelişmeye ve yurtiçindeki siyasi gelişmeler takip edilecek"

Sayfa Yükleniyor...