Borsaya son 1 ayda 1 milyar dolar giriş oldu

İMKB Başkanı Erkan, borsaya son 1 ayda, 1 milyar doların üzerinde net sermaye girişinin olduğunu söyledi.

Borsaya son 1 ayda 1 milyar dolar giriş oldu

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, 2008'de çıkan paranın 3 milyar dolar olduğunu, bunun 1,5 milyar dolarının da Türk Telekom'un halka arzından gelen paradan kaynaklandığını, net olarak bakıldığında ise hisse senetlerinde 1,5 milyar dolar civarında bir para çıkışı görüldüğünü kaydetti.

Borsadan 2009'da çıkış değil, net girişlerin yaşandığına dikkat çeken Erkan, girişlerin çoğunun son 1,5 ayda gerçekleştiğini ifade ederek, ''2009'da ilk başta 300-500 milyon dolarlık bir çıkış vardı. Ama son 1 ayda, tekrar 1 milyar doların üzerinde giriş oldu'' diye konuştu.

Erkan, yatırımcıların borsaya güveninin devam ettiğini, sadece yerli değil, yabancı yatırımcıların da güveninin sürdüğünü bildirdi.

Erkan, İslami kriterlere uygun faaliyet gösteren şirketlerin hisse senetleri üzerinde çalıştıklarını kaydederek, ancak bunun sadece İslami ülkelerden gelmek zorunda olmadığını, bütün büyük borsaların bu tip prensiplerle ya da bunlara uygun çalışan şirketlerin menkul kıymetlerine açık durumda olduğunu söyledi.

Uluslararası endeks kurucularının çıkarmış olduğu 100'ün üzerinde İslami endeks bulunduğuna işaret eden Erkan, şöyle devam etti:

''Bunlar, İslami prensiplere aykırı olmadan çalışan şirketlerin hisse senetlerinin bir araya geldiği endeksler. Fakat yaptığımız çalışmada gördük ki bu endekslerin içeriğinde yüzde 90'nın üzerinde tamamen batılı ülkelerin, gelişmiş ülkelerin hisse senetleri var. Yani İslam ülkeleriyle alakası olmayan, İslami prensipleri özellikle esas edinip, çalışmayan şirketlerde var. Ama kriterlere uyduğu için gayet rahatlıkla girebiliyorlar.

Biz de dedik ki, 'biz Müslüman ülkeyiz, çevremizde İslam ülkeleri var. Bizim ülkelerimizden yeterince temsil yok o İslami endekslerde. Özellikle o tip şirketlere yatırım yapmak isteyen bir kesim de var, özellikle Ortadoğu'da. Onlara da hizmet vermesi için buna bir ön ayak olalım' dedik. Dünyada faaliyet gösteren Dow Jones gibi kurumlarla görüşüyoruz. Endeks yapıcısıyla anlaşacağız. Endeks yapıcıya biz önerdik. Sadece Müslüman ülkelerden gelen hisse senetlerini alabileceğiniz bir endeks çıkarabilir misiniz? 'Çok rahat çıkarırız' dediler. Yeter ki bütün borsalar bizimle işbirliği yapsınlar. Yani, 'dataya erişim konusunda sorun yaşamayalım biz çıkarırız' dediler. Onun çalışmasını yürütüyoruz şu anda.''

Erkan, endeks ile ilgili olarak bir endeks yapıcıyla görüştüklerini bildirerek, ''Biz borsalar olarak hem fikiriz bu konuda. Ön çalışmayı yaptık, sonuçları aldık onlardan. Dolayısıyla endeks yapıcıyı belirlediğimiz andan itibaren bunu yapacağız. Bu yıl içinde, epey bir aşama kaydederiz diye düşünüyorum'' dedi.

DOMUZ ETİ ÜRETMEYENLER ENDEKSTE
İslami endeks için çeşitli kriterler bulunduğunu belirten Erkan, ''Domuz eti içeren mamuller üretmeyen, ticari konularda kredi kullanıp da faiz giderleri toplam giderler içinde büyük bir rakam oluşturmayanlar, gelirleri arasında yine faize dayalı enstrümanlardan elde etmiş olduğu gelirleri toplam içindeki payının yüzde 15'i geçmemesi gibi kriterler var'' diye konuştu.

ATİNA BORSASI'YLA ORTAK ENDEKS
İMKB Başkanı Erkan, Atina Borsası ile benzer bir çalışma yaptıklarını, çalışmanın aşağı yukarı bir yıl sürdüğünü, Atina Borsası ile yapılan endeksin çok yakında bitirileceğini bildirdi ve ''Kontratı birkaç hafta içinde imzalar imzalamaz, ilan etmeye başlayacağız'' dedi.

GÜVENİN KAZANILMASI GEREKLİ YAKITI SAĞLAYACAK
Erkan, Türkiye'de bankacılık kesiminin krizin olumsuz etkilerinden fazla etkilenmediğine, bankacılık kesiminin likitidesinin ve kârlılıklarının yüksek olduğuna işaret etti.

Önümüzdeki günlerde, uluslararası güven ortamının tekrar kazanılmasıyla birlikte, hem bankacılık kesiminin daha rahat hizmet verebileceğini, hem dışarıdan gerektiğinde daha rahat sendikasyon kredileri alabileceğini kaydeden Erkan, ''Onları da Türkiye'deki yatırımcılara ve ihtiyacı olanlara aktarabilecek duruma gelecekler. Bu da tabii ki Türkiye ekonomisinin güçlenmesi ve hızlı bir şekilde düzelmesi için gerekli yakıtı sağlayacak'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...