Bosphorus Gas İGDAŞ'la ilgileniyor

Rus enerji devi Gazprom ile Şen ailesinin ortaklığı Bosphorus Gas'ın CEO'su Şen, bir doğalgaz dağıtım şirketi almak için görüşmeler yaptıklarını ve İGDAŞ özelleştirmesi ile yakından ilgilendiklerini söyledi.

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Bosphorus Gas'ın CEO'su ve PETFORM Başkanı Metin Şen, bazı doğalgaz dağıtım şirketlerinin, şirketlerini satmak istediklerini belirterek, "Bunlardan birinin incelemesini bitirdik. Birkaç farklı şirketle de görüşüyoruz" dedi. Şen, şirketlerin hangileri olduğu ile ilgili bilgi vermedi.

İGDAŞ'ın özelleştirmesiyle de yakından ilgilendiklerini belirten Şen, "Bu konuda Gazprom ile görüşme halindeyiz" dedi.

Doğalgaz ile elektrik üretimi konusunda ise 400 MW ve 800 MW olmak üzere iki farklı proje ile ilgilendiklerini belirten Şen, "Bunlardan birine karar vereceğiz. Ama öncelikle bu doğalgaz kontrat devri konusunun çözümlenmesi lazım. İki farklı grupla bu projelerde ortaklık için görüşüyoruz. 2011 sonunda bunlara karar vermiş oluruz" dedi.

Rus gazına ait kontrat devirlerine ilgilerinin devam ettiğini de belirten Şen, "Bu konudaki hedefimiz halen 1.5-2 milyar metreküp civarında" dedi.

Botaş'ın elindeki 6 milyar metreküplük gaz kontratının devir süreci ile ilgili takvimin henüz açıklanmadığını da dile getiren Şen, "Burada bahsi geçen Mavi Akım yerine Batı Hattı'nda süresi dolan 6 milyar metreküplük kontratın özel şirketler tarafından uzatılması daha doğru bir karar olurdu. Böylece ihaleye daha fazla şirket de girebilirdi. Mavi Akım'da ise en az 10 bankadan oluşan bir konsorsiyum var; ayrıca sürecin Rus meclisinden de onay alması gerekecek. Dolayısıyla oldukça zor bir süreç olacak. Botaş'ın takvimi açıklamasının ardından en az üç aylık bir teklif verme süreci yaşanır. İstenirse 2011 yılında yapılabilir ama zor görünüyor" ifadelerini kullandı.

Özel doğalgaz ithalatçılarının 2010 yılında toplamda yaklaşık 200 milyon dolar zarar ettiğini tahmin ettiğini söyleyen Şen, "Bu bizim altından kalkamayacağımız bir zarar. Bunu da Botaş'ın uyguladığı çapraz sübvansiyonlar nedeniyle ettik. Özel sektörün zarar ederek

ayakta kalması mümkün değil. Enerji Bakanlığı'nın ve hükümetin doğalgaz piyasasının liberalleşip liberalleşmeyeceği konusunda artık bir

karar vermesi lazım. Düşünceler doğru, kontrat devirleri doğru, ithalatın serbest bırakılması lazım. Bu konudaki en kötü karar bir karar alınmamış olması" dedi.

Özel doğalgaz ithalatçılarının üstüne yeni yükler bindirildiğini de belirten Şen, "Tabii kimsenin bilmediği bir konu daha var. O da özel ithalatçıların üzerine 2011 yılında yüzde 1.2'lik bir ek maliyet daha geldi. Bizler 2011'de satacağımız malı 2010 yılı Kasım'ında satmak zorundayız ve ona göre de rezervasyonlarımızı yapmak durumundayız. Biz bunu yaptıktan sonra Botaş gidip iletim bedellerini yüzde 25 artırdı. Bu da bizim fiyatımızın üzerine yüzde 1.2'lik bir ek yük getirdi. Bu para özel sektör ithalatçılarının cebinden çıkacak ki, zaten zor nefes aldığımız bir ortamda yüzde 1-2 gibi rakamlar çok büyük rakamlar. Bunu son dakikada Botaş yaptı ve EPDK da onayladı. Bunlara baktığınızda özel sektör gırtlağına kadar dayandı. Açıkçası, bir an önce öyle veya böyle bir karar verilmezse 2012 yılında doğalgaz sektörünü çok zor günler bekliyor" dedi.

Şen, "Botaş'ın son fiyat ayarlaması üç yıl önce oldu. O zaman petrol fiyatı 40 dolar civarındaydı; bugün 100 doların üzerinde" dedi.

Gazprom'un Botaş ile fiyat görüşmelerinde ne yaptığı ile ilgili soruyu da yanıtlayan Şen, "Açıkçası görüşmelerin nasıl yürüdüğünü bilmiyorum ama petrol fiyatları düşerken kimse bundan şikayetçi değildi. Şimdi çıkıyor diye şikayetçi doğal olarak. Türkiye olarak biraz daha omuz omuza verip sadece Rusya'dan değil İran'dan da, Azerbaycan'dan da enerji fiyatlarının düşürülmesini talep etmek lazım. Enerji maliyetlerimiz düşük değil. Birçok Avrupa ülkesine göre düşük olmasına rağmen bazılarına göre pahalı. En pahalı gazı da kullanmıyoruz, en ucuz gazı da kullanmıyoruz" diye konuştu.

Bu yıl LNG getirmeyi düşünmediklerini de ifade eden Şen, "Çok mantıklı değil ama 2012 yılında şartlar değişebilir. EPDK'ya spot LNG almak için lisans başvurumuz var. Egegaz'ın halen bir boş kapasitesi bulunuyor. 2011 yılında LNG'nin boru hattına kıyasla rekabetçi olduğunu düşünmüyorum. LNG fiyatları da oldukça yüksek" dedi.

Bosphorus Gas'ın yüzde 71'i Gazprom'a, yüzde 29'u ise Şen ailesine ait.

Sayfa Yükleniyor...