Botaş davayı kazandı, İran gazı ucuzluyor

Botaş, İran'a karşı doğalgaz fiyat revizyonu yapılması ve gazın kalitesinden kaynaklanan zararın tazmini için açtığı tahkim davasını kazandı.

Botaş davayı kazandı, İran gazı ucuzluyor

Reuters'a bilgi veren yetkili, "Dava sonuçlandı. Henüz ayrıntılar tam olarak gelmedi ancak Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Kurulu'nda karar Botaş'ın lehine çıktı. Kazanılan dava çerçevesinde Türkiye'nin İran'dan alacağı doğalgazın fiyatında ciddi oranda bir indirim olacak" dedi.

Türkiye, ikinci büyük doğalgaz tedarikçisi İran ile doğalgaz fiyatının gözden geçirilerek diğer ülkelere yakın bir fiyata çekilmesi konusunda uzun süredir devam eden müzakerelerin ardından sorunun çözümü için tahkime gitmişti.

Botaş, bu çerçevede 2004 yılı ortasından geçerli olmak üzere İran'ın tazminat ödemesini istiyordu.

Bir başka yetkili ise, Türkiye'nin tezlerinde ne kadar haklı olduğunun mahkeme kararıyla ortaya çıktığını ve bunun son derece önemli bir gelişme olduğunun altını çizerek, "İndirim 2004 yılından itibaren geçerli olacak. Ancak kazanılan tazminata ilişkin bir rakamı şu aşamada vermek doğru olmaz. Tek söylenecek, önemli miktarda bir tazminat kazanıldı" şeklinde konuştu.

Aynı yetkili, bu aşamadan sonra, kararın iki ülkenin yargı organları tarafından onaylanması aşamasının gündeme geleceğini vurgulayarak, "Türkiye ve İran, enerji alanında önemli işleri beraber yürütüyor. Mevcut ve halen üzerinde çalışılan projeler bu karardan etkilenmez" dedi.

İran'dan gaz akışında soğuk kış şartlarında meydana gelen aksaklıklar nedeniyle Türkiye ciddi sıkıntı çekiyordu.

Sayfa Yükleniyor...