Boydak 1 milyar dolar yatırımla enerjiye giriyor

Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak, yenilenebilir enerji alanında 1 milyar dolarlık yatırımı 2 yıl içinde gerçekleştirmeyi ve bu yatırımı yüzde 40'lara varan oranda özkaynak kullanarak yapmayı planladıklarını söyledi.

Boydak 1 milyar dolar yatırımla enerjiye giriyor

Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak, holdingin yıllık bilgilendirme toplantısında, halka açık olmadıklarını ancak ürettikleri ürünlerle halkla beraber olduklarını düşündüklerini belirterek, ''En büyük ortağımız devletimiz. Ödediğimiz vergilerle halka açığız. Bundan dolayı böylesine büyük bir yapıya gelmiş şirketin paylaşım toplantısının gerekli olduğunu ve yapmayı uygun bulduk'' diye konuştu.

Holdingin 7 farklı alanda 27 şirketi ile faaliyet gösterdiğini ifade eden Boydak, holdingin 2009'da net karının 319 milyon 883 bin lira olduğunu, Ar-Ge ve çevre konusunda geçen yıl 15 milyon lira yatırım yaptıklarını, 406 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi. Memduh Boydak, 2010 hedeflerine ilişkin olarak da şunları kaydetti:

''Ar-Ge ve tasarıma 15 milyon lira kaynak ayırdık. Tekstil alanında yeni yatırımlar yapacağız. Türkiye'de her ne kadar 'tekstil treni kaçıyor' gibi bir intiba oluşsa da rekabet edebilecek güçte, inovasyonun gündemde olduğu tekstil alanlarında hala Türkiye'de fırsatların olduğuna inanıyoruz. Bu bağlamda tekstil alanında yatırımlarımız devam ediyor. Yine bu yıl içerisinde tekstil alanında yaklaşık 50 milyon lira mertebesinde bir yatırım da öngörüyoruz.''

Tekstilde öngördükleri 50 milyon liralık yatırıma halı sektörünün de dahil olduğunu belirten Boydak, ''Esas itibariyle yatırımın büyük kısmı burada olacak diye düşünüyoruz'' dedi.

Memduh Boydak, yatırımlarda teşvikin bir yıl daha uzatılması durumunda bunun, Türkiye için morallerin düzeldiği bir ortamda yatırıma ve istihdama katkı sağlayacağını vurguladı. İhracat pazarlarındaki gelişmelerin sorulması üzerine ise Boydak, ''100'ü aşkın ülkeye ihracat yapıyoruz. Bazılarının sorunları, bazıları için fırsat doğurabiliyor. Küresel krizin tavan yaptığı dönemde ABD'ye satışlarımızı yüzde 5 de olsa artırdık. Geçtiğimiz yıl Almanya'daki faaliyetlerimizde yüzde 25 satışlarımızı artırdık. Oradaki şirketlerin sorunları Türkiye için belki fırsat oluyor. İtalya'da faaliyetlerimiz yüzde 30'un üzerinde arttı. Bazı yerlerde ufak tefek düşüşler oldu ama dengeyi sağladık'' diye konuştu.

ANA İLGİMİZ ÜRETİM, DAĞITIMLA DA İLGİLENİYORUZ
Memduh Boydak, enerji yatırımıyla ilgili bir soruyu da ''Ana ilgimiz üretim sahasında olmakla birlikte, burada önümüzdeki zamanda ne şekilde yatırım yapacağımızı paylaşacağız. Kaynakları değerlendiriyoruz. Bu kadar büyük bütçeyi ayıran grup, fırsatları tabii ki kollar. Üretim ana alan olmakla birlikte dağıtımlar da ilgimiz dahilindedir'' şeklinde yanıtladı.

Enerjide 1 milyar dolarlık yatırımı ne sürede yapacakları yönündeki soru üzerine ise Boydak, ''2 yıl içinde bu yatırımı yapmış olacağız. 1 milyar dolarlık kaynağımızı burada değerlendirmiş olacağız. Büyük oranda, yüzde 40'lara varan oranda özkaynaklarımızı kullanarak bu yatırımı yapmayı planlıyoruz'' dedi.

Mobilya sektörünün, ana iş alanı olmaya devam edeceğinin altını çizen Boydak, ''Mobilya, aslında duygusal bağlarla bağlı olduğumuz sektörlerden biri. Burada yurtiçi ve yurtdışında büyümeye devam edeceğiz. Diğer taraftan enerji, stratejik olarak büyümek istediğimiz alanlardan birini oluşturuyor'' şeklinde konuştu.

Karlılığa ilişkin bir soru üzerine de Memduh Boydak, 2010 yılında 2009 yılındaki karlılığı muhafaza etmeyi planladıklarını bildirdi.

BAŞKASININ PARASIYLA GİRMEK İSTEMEDİK
Enerji işinde geç kalıp kalmadıkları sorusuna ise Boydak, ''Hayır, geç kalmadık. Enerji işinde hala çok büyük fırsatlar, imkanlar var. Biraz özkaynağımızı biriktirmeden başkasının parasıyla çok büyük yatırımlara girmek istemedik. Birçok iş takibimiz var. Bunları noktaladıkça paylaşacağız'' karşılığını verdi.

Türkiye Finans'a ilişkin bir soru üzerine de Boydak, buradaki ortaklıktan memnun olduklarını ve devam etmesini istediklerini, kısa vadede bankacılıktan çıkma gibi bir düşüncelerinin olmadığını söyledi.

Mustafa Boydak, Türkiye'de istihdamla ilgili rakamların çok kısa vadede bir anda rahatlamayacağını ifade ederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, TOBB'un her üyesinin bir kişi alması durumunda bunun işsizliğin azaltılmasına ciddi katkı sağlayacağı yönündeki açıklamasının ardından bazı TOBB üyelerinden gelen tepkiler nedeniyle TOBB ile Başbakan arasında bir küskünlüğün söz konusu olmadığını, Başbakanın toplantıda temennisini dile getirdiğini, her başbakanın ülkesinde işsiz olmamasını isteyeceğini ifade etti. Boydak, ''Türkiye'de herkesin yumuşamaya ihtiyacı var'' dedi.

2010'DA 500 KİŞİ DAHA İSTİHDAM ETMEYİ PLANLIYORUZ
Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak da, 2009'da işçi çıkarmadıkları gibi 600'ün üzerinde istihdam sağladıklarını bildirdi.

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şükrü Boydak ise 2010 yılında yeni yatırımlarla birlikte 500 kişi daha istihdam etmeyi planladıklarını kaydetti.

Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak da, Enerji Üretim A.Ş'nin ihaleye çıkardığı 11 projenin 7'sine teklif verdiklerini ayrıca, enerji dağıtım ihalelerinde de yeni projelerin dosyalarını aldıklarını ve incelediklerini söyledi.

Toplantıya, Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Boydak'ın da aralarında bulunduğu Boydak ailesinden 6 kişi katıldı.

Sayfa Yükleniyor...