Böyle bir ihalede 50 bin dolar artırım olur mu?

Futbol yayın ihalesi 4 saat sürdü, kafalar karıştı. Özelleştirme İdaresi Eski Başkan Yardımcısı Haluk Büyükbaş olaya açıklık getirdi: "Bu büyüklükte bir ihalede artırım bedeli en az 1 milyon dolar olmalıydı."

Böyle bir ihalede 50 bin dolar artırım olur mu?

Türkiye Futbol Federasyonu'nun Süper Lig yayın haklarını kapsayan ihalesi 4 saat sürdü.


Yapılan ihaleyi halen yayın haklarını elinde bulunduran Digiturk kazandı. 214 milyon dolar muhammen bedelle başlayan ihalede, artırım payı en az 50 bin dolar olarak belirlendi. Bu da ihalenin uzun sürmesine neden oldu.

Özelleştirme İdaresi Eski Başkan Yardımcısı Haluk Büyükbaş, ihalenin neden 4 saat sürdüğünü ve nerede yanlış olduğunu ntvmsnbc'ye anlattı.

İhalede belirlenen 50 bin dolarlık artırımın yanlış olduğunu belirten Büyükbaş şunları söyledi: "İhalenin bu kadar uzun sürmesinin nedeni, artırma hızının yanlış hesaplanmasından kaynaklanıyor. 214 milyon dolar muhammen bedelle başlayan bir ihalenin artırma aralığı onbinde 2.5 olmaz. Bu aralığın yüzde 0.5 ya da yüzde 1-1.5 aralığında olması gerekiyor. Minimum artırım oranı yüzde 0.5 olarak belirlenseydi 1 milyon dolar artırarak ihale devam ederdi. Siz burada 1 milyon doları geçmek için 20 defa teklif veriyorsunuz. Bu da işi anlamsız yere uzatıyor. Bu büyüklükte bir ihalede onbinde 2,5 artırma aralığı bugüne kadar hiç yapılmadı.

Rakam bu kadar küçük olunca ihale de yavaş yavaş devam ediyor. Taraflar da rakiplerini saf dışı bıracak bir hamle yapmadığı için ihale 4 saat sürüyor. Başlangıç noktasıyla artırma aralığı arasında bir uyumsuzluk var.

Yöntemde bir yanlışlık veya sıkıntı yok. Bu, her zaman uygulanan bir yöntem. Muhammen bedel buysa artırma aralığı daha yüksek olmalıydı. 50 bin dolar artırma aralığı çok küçük kaldı."

Sayfa Yükleniyor...