Boyner: Kayıtsız kalamayız

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, kayıt dışılığa kayıtsız kalmanın sürdürülebilir büyümenin önünde engel olduğunu belirterek, ''Yeni bir vergi sistemine olan ihtiyacımız, artık bastırılamayacak düzeydedir'' dedi.

Boyner: Kayıtsız kalamayız

Boyner, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, önümüzdeki dönemin ekonomi politikalarını düşünürken vergi üzerinde mutlaka durulması gerektiğini ifade etti.

konusunda Türkiye'deki kaynak paylaşımı mücadelesinin tüm ülke sathına yayılmış şekilde kayıtlı işletmelerle kayıtdışı işletmeler arasında olduğunu kaydeden Boyner, Türkiye'de gelmiş geçmiş bütün hükümetlerin verginin tabana yayılması ve kayıt dışı ile mücadele siyaseten zor geldiği için, dolaylı vergilere yüklendiğini söyledi.

Boyner, bu tutumun hem kayıtlı kesim açısından rekabeti olumsuz etkilediğini, hem de kayıt dışını daha da körüklediğini ifade etti.

Kayıt dışılığa kayıtsız kalmanın sürdürülebilir büyümenin önünde bir engel olduğunu belirten Boyner, ''Yeni bir vergi sistemine olan ihtiyacımız artık bastırılamayacak düzeydedir. Bu yolda, vergi denetim kapasitesinin daha etkin ve güçlü hale getirilmesi anahtar bir öneme sahiptir'' dedi.

'KRİZ BİR FIRSAT'
Boyner, dünya ekonomisindeki gelişmelerin, Türkiye gibi, 2001-2011 arasında çok başarılı bir performans göstermiş, küresel ekonomiye özellikle AB ekonomisine derinden entegre olmuş, ancak kaygı verici boyutlara gelen cari açığı kısa vadeli sermaye akışlarıyla kapatılabilen, hanidir yapısal reformlarda yorgun düşmüş bir ülkeyi rahat bırakmasının söz konusu olamayacağını kaydetti.

Bu krizin Türkiye'nin yavaşlayan mikro reform gündemini taze bir bakış ile yeniden canlandırmak için bir fırsat da yarattığına işaret eden Boyner, şöyle devam etti:

''Yarışa önde başlama ve götürme şansımız vardır. Reform yapma iradesini tüm toplum kesimlerinde canlandırmak zorundayız. Yönetimin kısa vadede getirisi olmayan, ancak uzun vadede Türkiye;yi düzlüğe çıkaracak, dünyada rekabetçi kılacak ve dünya iş bölümünde daha sağlam bir yere oturtacak kararları almasını bekliyoruz.

Bugün için Türkiye’nin ekonomik dengeleri hem mutlak hem de nispi olarak iyidir. Ancak göreli olarak olumlu dengelerimizin, gerekli mikro reformlar krize rağmen yapılmadığı takdirde, süratle bozulabileceği ihtimalini de gözden kaçırmamalıyız. Gün gelecek AB ve ABD ekonomileri toparlanacaktır. Türkiye’yi ileride daha etkili bir ekonomik aktör haline getirecek adımların atılması için fırsat anı bugündür.''

'BÜYÜMENİN MOTORU ÖZEL SEKTÖR'
Boyner, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da büyümenin motorunun özel sektör olacağını ifade ederek, devletin rolünün piyasa sisteminin düzgün çalışmasını kolaylaştırmak, engellerin temizlenmesine yardımcı olmak ve kamu maliyesinde disiplini sağlamak olduğunu belirtti.

TÜSİAD Başkanı, bu bağlamda modern ve karmaşık bir ekonominin iyi yönetilmesinde bağımsız denetleyici ve düzenleyici kurumların önemini ayrıca vurgulamak bile gereksiz olduğunu kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...