BRIC'in isim babasından yeni buluş: MIST

BRIC terimiyle ünlenen Goldman Sachs ekonomisti Jim O'Neill, yeni bir gelişen ülke grubu yarattı. O'Nell'in MIST terimiyle andığı yeni grupta Türkiye de var.

BRIC'in isim babasından yeni buluş: MIST

Goldman Sachs ekonomisti Jim O'Neill, 2001'de yazdığı bir makalede BRIC terimini ortaya atarak bugünün uluslararası finansının şekillenmesine yardımcı olmuştu.

O'Neill, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in 2050'de G7 ekonomilerini geçeceğini öne sürmüştü. Ünlü ekonomist, şimdi ise aralarında Türkiye'nin de olduğu, yeni bir gelişen ülke grubu yarattı.

O'Neill'in MIST terimiyle andığı bu grupta, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Türkiye yer alıyor. MIST, BRIC'in ardından gelen büyük gelişen ülkelerden oluşuyor. Şimdi Goldman Sachs Varlık Yönetimi'nin başında bulunan O'Neill'in, MIST terimiyle yeni bir onyıl başlattığı konuşuluyor.

MIST'te yer alan dört ülkenin ortak özellikleri arasında, büyük bir nüfusa ve pazara sahip olmaları yer alıyor. Dört ülkenin de milli geliri dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 1'i civarında. Ayrıca dört ülke de G20 üyesi.

O'Neill'e göre, 2020'de küresel büyümenin yarısı BRIC ülkelerinden kaynaklanacak. MIST ülkeleri de küresel ekonomik büyümeye önemli katkı sağlayacak.

Sayfa Yükleniyor...