Bruce Willis son filmi için Türk taksisi istedi

Ünlü yıldız Bruce Willis, oynayacağı son filminde kullanmak için Karsan’ın New York ihalesi için geliştirdiği ‘Geleceğin Taksisi’ni istedi.

Bruce Willis son filmi için Türk taksisi istedi

Geliştirdiği yerli araçla New York taksi ihalesinde üç finalist arasına kalan Karsan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan 1956 yılında dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in Vehbi Koç’a Ford’u Türkiye’de üretime ikna için verdiği mektuplu desteğin benzerini bekliyor.

1956’da Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç, Bernar Nahum’la birlikte Amerika’ya gidip Türkiye’de Ford’u üretime dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in Henry Ford II’ye yazdığı destek mektubuyla ikna etmişti.

Şimdi benzer destek isteği Vehbi Koç’un damadı İnan Kıraç ile Bernar Nahum’un oğlu Jan Nahum’dan geldi. Kıraç’ın Yönetim Kurulu Başkanı, Nahum’un ise Murahhas Azası olduğu Karsan, ihalede Başbakan Erdoğan’ın ya da Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün yazılı desteğini arkasında hissetmek istiyor.

40 YIL SONRA BİR İLK
Hürriyet'in haberine göre, Karsan’ın martta açıklanması beklenen final öncesinde geçen hafta ABD’de ilk kez sergilediği taksi projesi hem tüketiciler hem de Amerikan medyası tarafından büyük ilgi gördü. New York’ta görüştüğümüz Jan Nahum, Türk malı taksi projesinin tanıtımında hükümet desteğinin önemine işaret ederek, projenin Türk otomotiv sanayi için bir ilk olduğunu ve 40 yıldır böyle bir süreç yaşanmadığını söyledi. Nahum, şöyle konuştu: “New York Belediyesi ve Taxi and Limousine Commission’ın (TLC) bir tereddüdü yok. Araçla ilgili herşeyi çok beğendiler. Ama ihalede Ford ve Nissan’ın gibi iki devin yanında adı bilinmeyen bir Türk firması var. Bu yüzden ‘Bu aracı ya yapamazsanız’ diye endişeleri var. İşte bu noktada hükümetin desteği lazım. Başbakan’ın ilgisini ve desteğini bekliyoruz. En kısa sürede randevu alıp, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün New York Belediye Başkanı Bloomberg’e bir destek mektubu yazması için girişimde bulunacağım. Hükümetin arkamızda olduğunu hissettirmesi büyük avantaj sağlar.”

3 MİLYAR DOLARLIK PROJE
New York ihalesinde “Türk malı oto” geleceğin taksisiyle finale kalan Karsan, gözünü şimdiden dünyanın 40 büyük metropolüne dikti. Karsan, taksi projesiyle sadece New York’la yetinmeyecek. Jan Nahum, şunları dile getirdi: “Eğer New York’ta ihaleyi kazanırsak diğer büyük dünya şehirlerinin de taksileri de Türkiye’den gider. 40 büyük metropolde 600 bin taksi var. Taksiler 4 yılda bir yenileniyor. New York ihalesi 150 milyon dolarlık bir iş. Ancak yılda 100 bin taksinin önünü açar. Diğer metropollerle iş hacmi 3 milyar dolara kadar gider.”

Bruce Willis son filmi için Türk taksisi istedi - 1

MOTORU CHRYSLER’DEN ALACAK
New York ihalesinde komisyona ABD’de üretim seçeneği bile sunduklarını söyleyen Jan Nahum, şöyle konuştu: “Motoru zaten Chrysler’den alıyoruz. Aracın parçalarının Bursa’dan CKD olarak gönderip, New York’ta monte etmek mantıklı görünüyor. Yılda 2 bin 650 araç teslim edeceğimiz için Brooklyn’de üretim bizi zorlamaz. Montajı gerçekleştireceğimiz alanı bulduk. Ayrıca Brooklyn limanında CKD parçaların ithalatı için yer bile ayarladık. Tabii bir de Amerikalılara istihdam sağlamış oluyoruz. Bu bize komisyon nezdinde avantaj yaratacak.”

BRUCE WILLIS SON FİLMİ İÇİN İSTEDİ
Ünlü yıldız Bruce Willis, oynayacağı son filminde kullanmak için Karsan’ın New York ihalesi için geliştirdiği ‘Geleceğin Taksisi’ni istedi. Nahum, ihale henüz sonuçlanmadığı için New York Taksi ve Limuzin Komisyonu’nun (TLC) tepkisinden çekindiklerini belirterek, teklifi üzülerek reddetmek zorunda kaldıklarını söyledi. Nahum, “Çekimler Mart 2011’de başlıyor. Hikaye 2040 yılında geçiyormuş. Bruce Willis çok ısrar etti ancak ihale süreci içinde aracın Hollywood’da görünmesini istemedik” dedi. Nahum, geleceğin taksisine engelliler derneği ve Amerikan gazilerinin de ilgi gösterdiğini belirterek, “Engelliler derneği 5 bin adet ön sipariş verdi. Ayrıca Amerikan Gazileri Derneği de bizi Washington’a davet etti. Gazilerin ise 15 bin üyesi var” dedi.

Sayfa Yükleniyor...