Brüksel Savaşı'nda ilk rahat nefesimizi aldık!

Yunan basını, Yunanistan'ın borç sorununun halledilmesi yönünde Fransa ve Almanya'nın uzlaşmasından sonra IMF'nin de katılacağı destek mekanizması oluşturulması çerçevesindeki kararın, ''Atina'ya rahat bir nefes aldırdığı'' değerlendirmesinde bulundu.

Yunan basın-yayın organları, Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun, zirve toplantısının yapıldığı Brüksel'den ''eli boş dönmediğini'' kaydettikleri haberlerinde, Yunanistan'ın güvenilirliğinin arttığını ve ancak ihtiyaç duyulması halinde destek mekanizmasının devreye sokulacağı yorumunda bulundular.

Brüksel'de alınan ''son dakika'' kararıyla Yunanistan'ın yeniden güvende olduğu belirtilen haberlerde, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet’in Yunanistan'a ''can simidi'' atan kişi olduğu belirtildi.

''AB'nin büyük bir adım attığı, IMF'nin rolünün ise daha ufak olduğuna'' dikkat çekilen haberlerde, Papandreu'nun toplantı sonrasında yaptığı açıklamada ''Yunan halkının fedakarlıklarının boşa gitmediğini, AB ile Yunanistan'ın krizden güçle çıktıklarını'' vurguladığı kaydedildi.

Öte yandan, ABD'li analizcilerin konuya ilişkin yorumlarının da gündeme getirildiği haberlerde, söz konusu uzmanların, IMF'nin, bugüne kadar AB Komisyonu'nun Yunanistan'dan istediği önlemlerden de daha sert önlemler alınmasını talep edeceği değerlendirmesinde bulunduklarının altı çizildi.

Haberlerde, AB-IMF ortak çalışması sonucunda 2008'de Macaristan daha yakın geçmişte ise Romanya'da kamu sektöründe toplu işten çıkartmaların yaşandığına dikkat çekildi.

Bu arada, konuya ilişkin görüşünü dile getiren Yunanistan Milli Bankası Başkanı Yorgo Provopulos'un spread farkı denilen risk priminde alınan kararla kademeli düşüş kaydedileceği değerlendirmesinde bulunduğu belirtildi.

Spreads farkının 10 yıllık tahvillerde dün akşam yüzde 3,13 oranında azalma kaydederek, 327'den 313'e düştüğüne dikkat çekildi.

Yunan bankalarının ''nefes aldığı'' belirtilen haberlerde, şu anki hedefin, piyasaların normale dönmesi ve dondurulmuş halde bulunan kredilerin ''çözülmesi'' olduğu kaydedildi.

BÜTÇE AÇIĞI
Avrupa'nın en büyük bütçe açığına sahip olan ülkelerden biri olan Yunanistan, gelecek 3 yıl içinde bu açığı indirmeyi planlıyor.

Bu çerçevede Yunanistan, halen Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın (GSYİH) yüzde 12,7'sine ulaşan bütçe açığını yüzde 2,8'e indirecek.

Ayrıca, Yunanistan'ın borcu GSYİH'sını geçmiş durumda bulunuyor.

YUNANİSTAN'I KURTARMA ANLAŞMASININ ANA HATLARI
AB liderleri, borç krizindeki Yunanistan'ı IMF'nin katkısıyla kurtarılması konusunda anlaşırken, bu anlaşmanın ana hatları şöyle:

-Anlaşma, Euro Bölgesi ülkelerinin acil bir durumda Yunanistan'a nasıl yardım edeceğini ayrıntılarıyla açıklıyor.

-Yunanistan'ı kurtarma planı çerçevesinde, ihtiyaç duyulması halinde kullanılmak üzere 22 milyar Euroluk güvence fonu oluşturulacak. IMF'nin önemli bir katkı yapacağı fonun çoğunluğunu, Euro Bölgesi üyelerinin açacakları ikili krediler oluşturacak.

-Ülkelerin ''son çare'' olarak tanımladığı mekanizma, ''piyasa finansmanı etkisiz'' kaldığı zaman devreye girebilecek.

-Kredi sağlanacaksa Euro Bölgesi'ndeki bütün üyelerin bunda mutabık kalması gerekiyor. Verilecek herhangi bir kredi, güçlü koşullara tabi olacak.

-Kredi sağlanması kararı Avrupa Komisyonu ve AMB'nin değerlendirmesine dayandırılacak.

-Euro Bölgesi'nin 16 üyesi AMB'deki payları oranında kredilere katkıda bulunacak. Bu, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin daha fazla katkıda bulunacağı anlamına geliyor.

-Bir maliyeti olacak krediler risk primini içerecek ve Euro Bölgesi faiz oranında olmayacak. Uygulanan faizler, herhangi bir teşvik unsurunu kapsamayacak.

-Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, IMF'nin kredinin üçte birini ve Euro Bölgesi'nin geri kalanı karşılayacağını söyledi.

-AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, yardıma ihtiyaç olursa IMF ve Euro Bölgesi üyelerinin yardımı eş zamanlı sağlayacağını ifade etti.

-Ülkeler ekonominin gözetiminde Avrupa Konseyi'nin rolünün artırılmasını kabul etti.

-Ekonominin ve bütçe risklerinin gözetiminin nasıl düzeltileceğini belirlemede Van Rompuy tarafından kurulacak bir görev gücü olacak. Bu kuruluş, önlemlerini yıl sonuna kadar sunacak.

Nisan ve Mayıs ayında 20 milyar Euro tutarında finansa ihtiyaç duyan Yunanistan'ın, bu yıl 54 milyar Euro tutarında borçlanması gerekiyor.

Sayfa Yükleniyor...