Buğday fiyatları bir yılın zirvesinde

Buğday fiyatları Rusya'nın ihracat yasağı üzerine yüzde 5'lik yükselişle 23 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Buğday fiyatları bir yılın zirvesinde

ABD'de buğdayın vadeli fiyatı, Rusya'nın tahıl ihracatını geçici olarak durdurma girişiminin alımları tırmandırmasıyla bugün yüzde 5'in üzerinde yükselirken, buğdaydaki haftalık kazanımlar da yüzde 25 dolayına çıktı.

Chicago Ticaret Borsası'nda (CBOT) işlem gören buğdayın vadeli fiyatı dünyanın üçüncü büyük tahıl ihracatçısı Rusya'da bugüne kadar görülen en büyük kuraklığın ardından 9 Haziran'dan bu yana neredeyse iki kat yükseldi.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin 15 Ağustos-31 Aralık tarihleri arasında tahıl ve un ihracatını yasaklayan kararnameyi dün imzaladı. Putin'in sözcüsü yasağın, daha önce imzalanmış anlaşmaları da kapsayacağını söyledi.

Diğer taraftan Rus buğdayını Asya'daki un imalatçılarına satan şirketlerin Moskova'nın ihracatı yasaklayan kararının ardından geçerli tedarik kontratları için fors majör ilan etmeyi düşündükleri belirtildi.

Singapur'da bir işlemci, "Kontrat Rus buğdayı üzerineyse, dosdoğru fors majöre girer. Daha duymadık ama bu olacak, benim şirketim bile bunu yapacak" dedi.

Rusya devlet hububat işlemcisi United Grain Company ise bugün yaptığı yazılı açıklamada, kamuya ait tahıl depolarının çevresinde güvenlik önlemlerini artırdıklarını bildirdi.

UGC önlemlerin "ülkenin 25 bölgesinde meydana gelen yangınlar ve kuraklık nedeniyle Rus tahıl piyasasındaki durumun bozulması nedeniyle" alındığını belirtti.

BUĞDAY STOKLARI 200 MİLYON TONU GEÇECEK
Bu arada UGC raporuna göre, dünya buğday stoklarının ilk kez 200 milyon tonu geçmesi bekleniyor.

UGC'nin hazırladığı hububat tahmin raporundan aldığı bilgiye göre, geçen sezon 677 milyon ton düzeyinde gerçekleştiği belirtilen dünya buğday üretiminin, Temmuz 2010/Haziran 2011 döneminde, 664 milyon tona gerileyeceği öngörülüyor.

Sayfa Yükleniyor...