Buğdaya ton başına 500 lira ödenecek

Tarım Bakanı Mehdi Eker, TMO'nun Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında buğdaya ton başına 500 lira ödeyeceğini açıkladı.

Buğdaya ton başına 500 lira ödenecek

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, düzenlediği basın toplantısında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından alınacak hububatın müdahale alım fiyatlarını açıkladı.

Bakan Eker, 2009-2010 yılında TMO tarafından satın alınacak Anadolu kırmızı sert buğday yani ekmeklik buğdayın müdahale alım fiyatı ton başına Haziran, Temmuz, Ağustos ayları için 500 lira, Eylül ayı için 510 lira, Ekim ayı için 520 lira ve Kasım ayı için de 530 lira olarak belirlendiğini söyledi.

Arpa ve diğer grup hububat için müdahale alım fiyatlarının belli bir parite ile belirlendiğini ifade eden Eker, örneğin arpanın 0,75 pariteyle satın alınacağını belirtti.

Prim ödemesi uygulamasına devam edileceğini kaydeden Eker, 2009 yılı için ton başına 50 lira prim belirlendiğini kaydetti.

AB ile uyum çerçevesinde bu yıl ilk defa tüccar ve sanayicelerden 1 Kasım'dan itibaren alım yapılmasını planlayan Eker, bunun asgari 80 ton olmak kaydıyla bu şekilde müdahale alımı yapılması konusunda çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Bakan Eker, fiyat, prim ve üretici lehine yüzde 2'lik bir artış sağlayan alım kriterlerindeki iyileştirmeler dikkate alındığında, üretici geliri açısından geçen seneki emanet uygulanmasında belirlenen fiyata göre yüzde 8,5 oranında bir artışın söz konusunu olduğunu, bunun yüzde 6,5'inin fiyat ve prim uygulamasında, yüzde 2'sinin de kriterlerin üretici lehine değiştirilmesinden kaynaklandığını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...