'Burada 9, 10 şiddetinde deprem olur'

Rize'de toplu iş sözleşmesi görüşmeleri olumsuz sonuçlanan ÇAYKUR'da işçiler bugün greve gidiyor. ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, “ÇAYKUR'un çay almaması halinde burada 9, 10 şiddetinde deprem olur. Her taraf yıkılır ve herkes bu enkazın altında kalır” diye konuştu.

'Burada 9, 10 şiddetinde deprem olur'

ÇAYKUR'da toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı, sendika yaklaşık 10 bin işçi için grev kararı aldı. ÇAYKUR yönetimi ise kararı tanımıyor, 7 bin 200 mevsimlik işçi göreve çağrıldı.

Sendika yönetimi, bu karara tepki gösterdi. Bu işçilerin de greve dahil olduğunu savundu.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, düzenlediği basın toplantısında, 2008-2012 yılları arasını kapsayan sendikal mücadele sürecinde hükümetin işçiyi mağdur etmediğini haklarını ödediğini belirterek, "İşçilerin sosyal haklardan kaynaklanan yaklaşık 6 milyon lirasını da hemen ödemeye hazırız. Toplu görüşme sürecinde Tek Gıda-İş Sendikası'nın talepleri kabul edilemez" diye konuştu.

ÇAYKUR olarak kampanya sürecini başlattıklarını ifade eden Sütlüoğlu, "Mevsimlik 4 bin 700 işçi, 20 Nisan itibariyle göreve başladı. 7 bin işçiden geriye kalanların çoğu ise il dışında oldukları için henüz işe başlayamadı. Bu işçilerimiz, 24 Nisan'a kadar göreve başlayacaktır. İlgili sendikanın grev çağrısının, işçilerimizin göreve başlaması dikkate alındığında çok etkili olmayacağı görülmektedir" dedi.

'TSUNAMİ HERKESİ GÖTÜRÜR'
Yeni yaş çay sezonuna kavga ortamında girmek istemediklerini dile getiren Sütlüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kavganın devam etmesini istemiyoruz ama sendika, 'ben kavgaya devam etmek istiyorum' diyorsa bu işin altında kalır. Sendikacılık açısından da doğru bir şey değil. ÇAYKUR'un çay almaması halinde burada 9, 10 şiddetinde deprem olur. Her taraf yıkılır ve herkes bu enkazın altında kalır. Daha sonra oluşacak tsunami dalgaları da herkesi sürükler götürür. Böyle bir şey olmaz. Biz vatandaşın mağdur olmasına müsaade etmeyiz. Bizim politikamız üretici, vatandaş ve işçiyi koruma odaklıdır."

'KİMSENİN BİZİ TEHDİT ETMEYE HAKKI YOK'
Bu arada ÇAYKUR'a bağlı 58 işletmede grev kararı, bu sabah uygulanmaya başlandı.

Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasında, grevi bilerek yaş çay kampanyasının başladığı döneme getirmediklerini belirterek, "Bu bir hukuki süreç, grev kararı almak zorundaydık" dedi.

Tek Gıda-İş Sendikası olarak bugün grevi başlattıklarını ifade eden Türkel, "Artık bu grevi bitirecek olan kamu işverenleridir. Bizim amacımız birilerine ders vermek değildir ancak kimsenin de bizi tehdit etmeye hakkı yok. ÇAYKUR tarihinde ilk defa 7 bin mevsimlik işçiyi 20 Nisan'da işbaşı yapmaya çağırdı. Bu bir grev kırıcılığıdır ancak grev kırıcılığı da olsa işçilerimizin bir ay daha fazla maaş almasından memnuniyet duyarız. İşçilerimizi işbaşı yaptıktan sonra greve destek olmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Türkel, her gün grevle ilgili Artvin'den Tirebolu'ya kadar çalışmalarını sürdüreceklerini de kaydederek, "50 kişi, 150 kişi, 350 kişi artarak işçilerin hakkını alıncaya kadar bu grevi sürdüreceğiz. Bizim amacımız işçinin masasına bir simit daha fazla gitmesidir. İşveren gerekli şartlarda anlaşmaya yanaşsın, biz bir dakikada grevi bitirmeye hazırız" dedi.

Bazı sendika temsilcilerinin de destek verdiği işçiler, genel müdürlük binasına "Bu iş yerinde grev vardır" yazısını astı.

İşçiler, genel müdürlük önünde halay çektikten sonra dağıldı.

Sayfa Yükleniyor...