Bütçe 9 ayda 40 milyar lira açık verdi
Merkezi yönetim bütçesi, yılın 9 aylık döneminde yüzde 747 artışla 40 milyar 811 milyon lira açık verdi.

Maliye Bakanlığı, Ocak-Eylül döneminde merkezi yönetim bütçesinde açığın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 747 artarak 40.811 milyar liraya ulaştığını açıkladı. Geçen yılın aynı döneminde açık 4.816 milyar lira düzeyindeydi.
Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Ocak-Eylül'de faiz dışı fazla ise yüzde 87.1 oranında azalarak 4.7 milyar lira düzeyinde kaldı. Geçen yılın aynı döneminde faiz dışı fazla 36.5 milyar liraydı.
Oyak Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, bütçe açısından bu yılın "kayıp yıl" olduğunu belirterek, "Bundan sonra artık gelecek seneye bakmak lazım. Bütçe nasıl olacak, faizlerin durumu ne olacak onlar önemli. Gelecek sene de bütçede çok ciddi sorunlar olacak ve aynı bütçe tablosu yaşanacak" değerlendirmesinde bulundu.
Nisan ayında yapılan revizyonla merkezi yönetim bütçesinde açık, gelirler kaleminde yaşanan sert düşüş tahminine bağlı olarak 38 milyar lira artırılarak 10.4 milyar liradan 48.3 milyar liraya yükseltildi; faiz dışı fazla da 47.1 milyar liradan 9.66 milyar liraya düşürüldü. Ancak hükümet, daha sonra Orta Vadeli Program ile bütçe açığını 62.8 milyar liraya yükseltti.
Maliye Bakanlığı verilerine göre, söz konusu dönemde giderler yüzde 19.2 artarak 197.2 milyar lira, gelirler yüzde 2.7 azalarak 156.4 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.
Ocak-Eylül döneminde faiz dışı giderler yüzde 22.2 artarak 151.7 milyar liraya ulaşırken, faiz giderleri yüzde 10.1 artarak 45.5 milyar liraya ulaştı. Bu dönemde, emeklilik ve sosyal yardım giderleri için yapılan transferler yüzde 57.1 artışla 41.3 milyar lira oldu.
Bu dönemde vergi gelirlerinde ise yüzde 1.5'lik düşüş gerçekleşti ve tahsilat 125.3 milyar lirada kaldı.
Girgin, gelecek sene için vergi gelirlerinde yüzde 15'lik bir artış öngörüldüğünü, bunun yakalanmasının imkansız olduğunu kaydederek, "Bu çok iyimser bir yaklaşım. 2010'da harcamalarda yüzde 10'un üzerinde bir artış var ve harcama kısıcı bir tedbir yok. Zaten bütçenin yüzde 80-85'i kısılamayacak giderlerden oluşuyor. Gelir tarafında yapısal değişiklik olmadan durum çok zor gözüküyor" dedi.
EYLÜL'DE BÜTÇE AÇIĞI 9.5 MİLYAR
Maliye verilerine göre, Eylül ayında giderler yüzde 9.5 artarak 25.4 milyar lira, gelirler yüzde 15.7 artarak 15.95 milyar lira olurken, faiz dışı açık yüzde 1.9 artarak 4.488 milyar lira, bütçe açığı da yüzde 0.5 artarak 9.475 milyar liraya ulaştı.
Bu yılın Eylül ayında faiz dışı giderler yüzde 12.4 artarak 20.44 milyar lira, faiz giderleri de yüzde 0.7 azalarak 4.99 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Söz konusu ayda vergi gelirleri yüzde 5.8 artışla 12.5 milyar liraya ulaştı.
- Etiketler :
- Haberler