Bütçe açığı 2009'da 52 milyar lira

Maliye Bakanı Şimşek, 2009 yılında bütçe açığının 52,2 milyar lira olarak gerçekleştiğini söyledi.

Bütçe açığı 2009'da 52 milyar lira

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenlediği basın toplantısıyla 2009 yılı bütçe gerçekleşmelerini açıkladı.

Şimşek, 2009 yılı merkezi yönetim bütçe giderlerinin 267,3 milyar lira civarında olduğunu ifade ederek, faiz hariç bütçe giderlerinin 214,1 milyar lira, bütçe gelirlerinin ise 215,1 milyar lira olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Bakan Şimşek, bu çerçevede bakıldığında 2008 yılında 17,4 milyar lira olan bütçe açığının geçen yıl ise 52,2 milyar lira olduğunu söyledi. Böylece bütçe açığı, hedeflenenin 10.5 milyar lira altında kaldı.

Bütçe açığının orta vadeli mali programda öngördüklerinin çok altında gerçekleştiğine dikkati çeken Şimşek, ''Yani yaklaşık 10 milyar lira altında gerçekleşmiştir. Bu da Milli Gelirin yaklaşık yüzde 1,1'ine tekabül etmektedir. 2009 yılında bütçe açığı orta vadeli mali programda öngördüğümüz gibi yüzde 6,6 olarak değil, Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın yaklaşık yüzde 5,5'i olarak gerçekleşmiştir'' dedi.

ARALIK'TA 5.9 MİLYARLIK AÇIK
Maliye Bakanı, Aralık ayı bütçe gerçekleşme rakamlarına da değinerek, son aylarda bütçe sonuçlarının beklentilerinden daha iyi bir performans gösterdiğini, özellikle de Aralık ayının öngörülerinden çok daha iyi performans ortaya koyduğunu ifade etti.

Aralık ayında Merkezi Yönetim Bütçe giderlerinin 27,7 milyar lira, bütçe gelirlerinin 21,9 milyar lira olduğunu belirten Şimşek, bütçe açığının ise yaklaşık 5,9 milyar lira olduğunu, faiz dışı açığın ise 4,8 milyar lira olarak gerçekleştiğini söyledi.

İNŞALLAH ZAM YOK
Şimşek, bütçenin ek bir tedbir almaya gerek kalmadan bütçe dengelerinin tutturulabileceğinin önemli bir göstergesi olduğunu belirtti. Şimşek, "2009 performansı zam yapılmayacak anlamına mı geliyor?" sorusunu "İnşallah öyle olacak" şeklinde yanıtladı.

HARÇTAN 400 MİLYON GELİR, VATANDAŞA YANSIMAZ
Bankalardan her şube için alınacak yıllık harcı değerlendiren Şimşek, "Bankalara getirilen yeni harcın 400 milyon TL gelir yaratması bekleniyor, bunun vatandaşa yansıtılacağını sanmıyorum" dedi.

Sayfa Yükleniyor...