Mehmet Şimşek: Bütçe açığı 22,7 milyar TL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2014 yılında 22,7 milyar TL bütçe açığı verildiğini açıkladı.

Mehmet Şimşek: Bütçe açığı 22,7 milyar TL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Gerçekleşmeleri"ne ilişkin basın toplantısında konuştu.

Şimşek, 2015 yılı için şağı yönlü risklerin bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

"Euro Bölgesi'nde deflasyon riski düşük riskler değildir. Büyüme yavaşlıyor. Faiz artışı kadar doların değer kazanması da bir risktir. Dolarda ciddi değer kazanma söz konusu olursa bir yıl sonra ABD ekonomisini yavaşlatma riski olabilir."

Şimşek, seçimlerden sonra özel sektör yatırımları ve iç talebin toparlanacağına işaret etti.

''BU YIL YÜZDE 4 BÜYÜRÜZ''

Maliye Bakanı, Türkiye ekonomisinin muhtemelen yüzde 3 civarında büyüdüğünü belirterek gelişmekte olan ülke ekonomilerinin üzerinde büyüme kaydettiğini ifade etti.

Şimşek, "Bu yıl büyüme beklentilerimiz daha olumlu çünkü küresel ekonomide toparlanma öngörülüyor. AB toparlanırsa bu da olumlu yansır ve geçen yılki kuraklığın bu yıl tekrarlanma olasılığı düşük. Bu sene rahat şekilde yüzde 4 civarında büyüme olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Mehmet Şimşek, enflasyonun 2015 yılında hızlı şekilde düşmeye devam edeceğini, enflasyonun rahat şekilde TCMB'nin öngördüğü yüzde 6,1 düzeyine ineceğini, yıl içinde bunun çok daha altını görebileceğini dile getirdi.

Cari açık konusunda ise Şimşek, "Cari açıkta henüz petroldeki düşüşün etkisini görmedik, petrol fiyatlrı bu seviyede kalırsa cari açık/GSYH yüzde 3-4 arasına inebilir" dedi.

Bu yıl ve sonrası için çok kapsamlı reform programları açıkladıklarına dikkat çeken Şimşek, bütçe rakamlarını açıkladı.

Şimşek, geçen yıl bütçe giderlerinin 448,4 milyar TL; bütçe gelirlerinin 425,8 milyar TL; vergi gelirlerinin 352,4 milyar TL; faiz hariç bütçe giderlerinin 398,5 milyar TL olduğunu söyledi.

BÜTÇE AÇIĞI 22,7 MİLYAR TL OLDU

Geçen yıl bütçe açığının 22,7 milyar TL olduğunu belirten Şimşek, 55,7 milyar TL yatırım gerçekleştirdiklerine ise dikkat çekti.

Şimşek 2014 özelleştirme gelirini ise 7,8 milyar TL olarak açıkladı.

Maliye Bakanı Şimşek, Gelir Vergisi Tasarısının seçim öncesi çıkmasının zor olduğunu ifade etti. Merkezi yönetim bütçe açığı/GSYH'nın geçen yıl muhtemelen yüzde 1,3'e düştüğünü belirten Şimşek, brüt kamu borç stoku/GSYH'nın da yüzde 33 civarına indiğini söyledi.

Bakan Şimşek, "Seçim ekonomisi uygulamayacağız ve bütçe disiplinini devam ettireceğiz" dedi. Maliye Bakanlığı da 2014 Aralık ayında bütçe açığının 11,3 milyar TL; faiz dışı açığın 9,9 milyar TL; geçen yılın tamamında faiz dışı fazlanın 27,2 milyar TL olduğunu açıkladı.

Sayfa Yükleniyor...