Bütçe ekimde 3,3 milyar lira açık verdi

Türkiye Ekim ayı merkezi yönetim bütçe açığı 3,3 milyar lira olarak açıklandı. Maliye Bakanı Ağbal, yıl sonu bütçe hedefine ulaşmak için gerekli kararlılığı göstereklerini belirtti.

Bütçe ekimde 3,3 milyar lira açık verdi

Maliye Bakanlığı, ekim ayı ile ocak-ekim dönemine ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Buna göre; ekim ayında bütçe 3,3 milyar TL açık, 197 milyon TL faiz dışı fazla verdi.

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Ekim ayında bütçe giderleri 56,2 milyar TL faiz hariç giderler ise 52,6 milyar TL oldu.

Ekimde bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,8 artarak 52,8 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 29,2 yükselerek 56,2 milyar lira olarak gerçekleşti.

Bütçe gelirleri ocak-ekim döneminde ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13,8 artışla 509,4 milyar lira, bütçe giderleri yüzde 18,4 yükselişle 544,4 milyar lira oldu.

Böylece ekimde 3 milyar 348 milyon lira açık veren merkezi yönetim bütçesi, ocak-ekim dönemini 34 milyar 961 milyon lira açıkla kapattı. 

"GEREKLİ KARARLILIĞI GÖSTERECEĞİZ"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Ekim ayında bütçe 3,3 milyar lira açık verdi. Ekim ayı gider gerçekleşmeleri yıl sonu gider tahminimizle uyumludur. Önümüzde iki ay içerisinde de harcama tarafında OVP hedefleri içinde kalarak yıl sonu bütçe hedefinin elde edilmesi konusunda gerekli kararlılığı göstereceğiz" diye konuştu.

Bütçe ekimde 3,3 milyar lira açık verdi - 1

Yılın ilk yarısında faiz hariç giderlerdeki artış oranının yüzde 20,2 olarak gerçekleşirken Temmuz-Ekim döneminde ise bu oranın yüzde 17,2'ye gerilediğini belirten Ağbal, Aralık aylarında faiz hariç giderlerdeki artış oranının önemli ölçüde aşağı yönlü trendde olacağına işaret etti. Ağbal, beklenmeyen bir risk ortaya çıkmadığı takdirde yılın ikinci yarısına ilişkin faiz hariç giderlerdeki artış oranının, Orta Vadeli Program öngörüleri çerçevesinde yüzde 11 civarına kadar düşeceğini bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...