Bütçe Ocak'ta 3.1 milyar lira açık verdi

Bütçe 2010 yılına 3.1 milyar lira açık vererek başladı. Ancak vergi gelirleri Ocak ayında geçen yıla göre yüzde 25 oranında arttı.

Bütçe Ocak'ta 3.1 milyar lira açık verdi

Maliye Bakanlığı Ocak ayında merkezi yönetim bütçe açığının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.2 artarak 3.121 milyar lira olduğunu açıkladı. Aynı ayda faiz dışı fazla ise yüzde 264 artarak 2.968 milyar lira oldu.

Geçen yılın Ocak ayında bütçe açığı 2.97 milyar lira, faiz dışı fazla ise 816.3 milyon lira olmuştu.

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Ocak ayında bütçe giderleri yüzde 20.5 artarak 22.646 milyar lira, faiz hariç bütçe giderleri yüzde 10.3 artarak 16.557 milyar lira, faiz giderleri de yüzde 61 artarak 6.09 milyar lira oldu.

Açıklamada, faiz giderlerindeki bu artışın borç stokunun vade yapısına bağlı olarak ortaya çıkan dönemsel bir gerçekleşmeyi ifade ettiği belirtilerek, faiz giderlerinin program hedefleri ile uyumlu bir seyir izlediği vurgulandı.

Oyak Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, bütçe giderlerinde yılık bazda ciddi artış olduğunu, giderlerin katılığının bütçe performansı açısından önemli bir sorun niteliği taşıdığının altını çizerek, "2010 yılı geneli için vergi gelirlerinde öngörülen artışın iyimser olduğunu düşünürken, giderler tarafında yapısal adımlar atmanın sürdürülebilir bütçe dinamikleri için gerekli olduğunu söylüyoruz" dedi.

VERGİ GELİRLERİ YÜZDE 25 ARTTI
Bütçe gelirleri ise Ocak'ta yüzde 23.3 artarak 19.525 milyar lira olurken, vergi gelirleri ise yüzde 25.2 artarak 17.3 milyar 304 milyar lira olarak gerçekleşti.

Girgin, bütçe vergi gelirlerinin beklentilerinin üzerinde geldiğini, bunda Aralık ayında rekor kıran otomobil satışlarından elde edilen verginin bir kısmının Ocak ayına da kaymış olma ihtimalinin bulunduğunu kaydederek, "Ek olarak 31 Aralık 2009 tarihi itibariyle talep esnekliği az olan üründe arttırılan vergi oranları da rakama yardımcı olmuştur" dedi.

Girgin, yılık bazda vergi gelirlerindeki ciddi artışı iyi analiz etmek gerektiğini vurgulayarak, "Geçen yılın Ocak ayı ekonomik daralmanın tepe yaptığı ve iç talepte rekor düzeylerde daralmanın yaşandığı bir aydı. İç talepteki görünüm göz önüne alındığında önümüzdeki dönemde vergi gelirlerinde aylık bazda ciddi artışlar öngörmüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Sayfa Yükleniyor...