Büyük şirketler çalışanlara corona virüs aşısını zorunlu kılabilir

Tüm dünyada 74 milyonu aşkın kişinin enfekte olmasına yol açan corona virüs (Covid-19) pandemisi, 1,65 milyon hastanın yaşamını yitirmesine neden olmasının yanı sıra küresel ekonomik kayıplara da yol açtı. Bu yüzden corona virüse karşı geliştirilen aşıların kullanılmasının özellikle salgının ağır vurduğu sektörlere rahat bir nefes aldırabileceği düşünülüyor. Temizlik hizmetlerinden, yazılım sektörüne kadar çeşitli firmalarda çalışanlar ise avukatlara, aşıların zorunlu hale getirip getirilmeyeceğini giderek daha fazla soruyor. Bu kapsamda, ABD’de 150 CEO’yla yapılan bir ankette  yöneticilerin yüzde 72’sinin çalışanlar için aşının zorunlu kılınmasına olumlu baktığı belirtildi.

Büyük şirketler çalışanlara corona virüs aşısını zorunlu kılabilir

ABD’de yer alan Yale Lİderlik Enstitüsü tarafından yöneticilerle yapılan yakın bir ankete göre, büyük şirketler bazı çalışanlar için yeni tip aşılarını zorunlu kılabilir.

Kuruluştan yapılan açıklamada Goldman Sachs, Johnson&Johnson, UPS, American Airlines ve Walmart gibi şirketlerin yöneticiliğini yapan  150 CEO’nun yüzde 72’sinin corona virüs aşısının çalışanlara zorla uygulanmasını desteklediği belirtildi. 

Enstitünün kurucusu Jeffrey Sonnenfeld "Yaptığımız anket, şirketlere Covid-19 aşının kullanımı için  yetki verilmesi fikrine şaşırtıcı miktarda açıklık getirdi” dedi.

Büyük şirketler çalışanlara corona virüs aşısını zorunlu kılabilir - 1

Bununla birlikte, American Airlines, Duke Energy ve Yum Brands'ın CEO'ları da dahil olmak üzere bazı liderler, aşının uygulanmasını zorunlu tumadan önce ilk aşı dozlarının etkisini görmek için beklemeyi tercih edeceklerini açıkladı.

HAVAYOLU PERSONELİ DİĞER SEKTÖRLERDEN ÇALIŞANLARDAN DAHA ÖNCE AŞILANABİLİR

American Airlines CEO'su Doug Parker , "Bırakın aşılar dağıtılsın, koruma oranlarını görelim. Sonunda, hepimiz şirketlerimiz için en iyi kararı vermek zorunda kalacağız” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte Parker, havayolları sektörü çalışanlarının diğerlerinden daha önce aşılanabileceğini sözlerine ekledi. “Bazı ülkeler, insanların ülkeye girmeden önce aşı olmasını talep edebilir ve buna pilotlar ve diğer havayolu personeli de dahil olabilir” dedi.  

"ETİK OLARAK DOĞRU OLMAZ"

MetLife and Johnson & Johnson'da direktör olan Mark Weinberger ise aşıların zorunlu kılınmasının "zor" olacağını ifade ederek, "İş dünyasının, aşıların önemi konusundaki tavrı belirlemede büyük bir rolü var. Ama bir çalışana aşı yaptırmazsa kovulacağını söylemek, etik olarak doğru olmaz" dedi.

ÇİN AŞISI İÇİN GERİ SAYIM

Sayfa Yükleniyor...