Büyüme beklentiyi aştı

Türkiye, 2014'ün ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 4,3 büyüdü. Büyümeye ihracat ve kamu harcamaları destek verdi.

Büyüme beklentiyi aştı

2014 birinci çeyrek büyüme rakamları bugün açıklandı.

TÜİK verilerine göre, Türkiye 2014'ün ilk çeyreğinde yüzde 4,3 büyüdü. Büyüme ağırlıkla ihracat ve kamu harcamalarından kaynaklandı.

CNBC-e büyüme anketine katılan 19 ekonomist 2014 birinci çeyrek için ortalama yüzde 4 büyüme bekliyordu. 18 ekonomistin 2014 sonu büyüme beklenti ortalaması yüzde 2,7'ydi.

Mevsim etkisinden arındırılmış GSYH birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,4 arttı. Mevsim ve taksim etkisinden arındırılmış GSYH birinci çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 1,7 arttı.

2013 için açıklanan yüzde 4'lük büyüme revize edilmedi.

ŞİMŞEK: OLUMLU DIŞ TALEBİN KATKISI
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilk çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Şimşek, “2014 yılı ilk çeyreğinde siyasi risk primindeki artışa, parasal sıkılaşmaya ve yürürlüğe konulan makro ihtiyati tedbirlere rağmen Türkiye ekonomisi yıllık bazda yüzde 4,3 ile beklentilerin üzerinde büyümüştür. Bahsettiğim bu faktörler iç talep üzerinde baskı yaratmış olsa da en büyük ticaret ortağımız olan AB’deki toparlanma ile rekabetçi kur düzeyi dış talebi olumlu yönde etkilemiştir. Zira yılın ilk çeyreğinde dış talep büyümeye 2,7 puan katkı yapmıştır. Özel sektör tüketimi ise 2,1 puan ile büyümeyi destekleyen en büyük ikinci unsur olmuştur” dedi.

'RİSKLER DENGELİ'
Maliye Bakanı, “Yılın geri kalanına baktığımızda ise yerel seçimlerinin ardından pekişen siyasi istikrar, piyasaların istikrara kavuşması ile para politikasındaki göreceli gevşeme iç talebi destekleyici yöndedir. Zira ekonomiye dair öncü göstergeler de bu durumu teyit etmektedir. ABD ve AB ekonomilerindeki toparlanma, Avrupa Merkez Bankasının faiz oranlarını düşürmesi dış talep koşullarındaki iyileşmeyi daha da destekleyecektir. Bu çerçevede, 2014 yılında büyümenin daha dengeli bir yapıda gerçekleşmesini bekliyoruz. Yıl sonu için öngördüğümüz yüzde 4 büyüme hedefi üzerindeki riskler dengelidir” şeklinde devam etti.

NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI YÜZDE 2,9 ARTTI
Hanehalklarının nihai tüketim harcamalarının değeri 2014 yılı birinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 9,0’lık artışla 286,2 milyar TL, sabit fiyatlarla yüzde 2,9’luk artışla 20,2 milyar lira oldu.

DEVLETİN TÜKETİM HARCAMASI YÜZDE 8,6 ARTTI
Devletin nihai tüketim harcaması değeri 2014 yılı birinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 22,1’lik artışla 62,7 milyar lira, sabit fiyatlarla yüzde 8,6’lık artışla 3,1 milyar lira oldu.

MAL VE HİZMET İHRACATI SABİT FİYATLARLA YÜZDE 11,4 ARTTI
Mal ve hizmet ihracatı değeri 2014 yılı birinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 35,9’luk artışla 115,2 milyar lira, sabit fiyatlarla yüzde 11,4’lük artışla 8 milyar lira oldu.

SON ÇEYREKTE YÜZDE 4,4
2013'ün son çeyreğinde ise büyüme yüzde 4,4 oldu. Beklenti büyümenin yüzde 4 seviyesinde olması yönündeydi.

Sayfa Yükleniyor...