Çağlar: Baskıyı bankalara yıkma operasyonu

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, Merkez Bankası'nın munzam kararının 'faiz indir' baskısını bankalara yıkma operasyonu olduğunu, sektörün kârlılığının 1 milyar TL düşeceğini belirtti.

Çağlar: Baskıyı bankalara yıkma operasyonu

Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranını artırması bankacılık sektöründe tartışma yarattı.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Merkez Bankası'nın munzam kararının 'faiz indir' baskısını bankalara yıkma operasyonu olduğunu söyledi.

CNBC-e'ye konuşan Çağlar, bu kararla bankaların kârlarının yıllık 1 milyar TL düşeceğini belirtti.

Çağlar şöyle konuştu: "Türkiye'nin en büyük mevzuatına sahip olan banka biziz; böyle olduğumuz için en çok biz etkileneceğiz (kârı 150 milyon TL düşürecek). Şöyle bir kaba hesaplama yaptık bu operasyonun Türk bankacılık sektörü kârlılığına yıllık 1 milyar TL'lik bir maliyeti olacak. Geçen sene bütün bankaların kârlılığı 21 milyar TL civarındaydı; bunun 1 milyarının bir anlamda gideceğini düşünmek lazım.

Ziraat içinde bu önemli bir gelir kaybı anlamına gelecek. Buradaki gelir kaybını bankalar telafi edebilmek için bulabilirlerse bunu faizlerin üzerine yansıtacaklar; bulamazlarsa komisyon gelirleri ile bunu telafi etmeye çalışacak. Çünkü hiçbir banka bir önceki yılın kârlılığının altında bir performans göstermek istemeyecektir."

ÇIKIŞ STRATEJİSİ ERKEN
Merkez Bankası'nın çıkış stratejisi uygulamasını değerlendiren Çağlar, "Hazır bir büyüme trendi yakalanmışken o büyümeyi frenleyecek. Enflasyon saiki ile yapılıyorsa onu bilmiyorum. Merkez Bankası ona konsantre olmuş vaziyette ama biz bu ülkeye iş-aş temin etmeye çalışan yatırımcının finansmanının sair yöntemlerle kısıtlanmasını çok doğru bulmuyoruz veya erken buluyoruz" dedi.

Sayfa Yükleniyor...