Çağlayan: Bilek güreşinin anlamı yok

Merkez Bankası'nı, dövize müdahalesi nedeniyle eleştiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Bilek güreşi yapmanın anlamı yok" dedi.

Çağlayan: Bilek güreşinin anlamı yok

Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın dövize müdahalesini eleştirdi.

“Merkez bankası yaklaşık 6 milyar dolar piyasaya müdahalede bulundu ama döviz fiyatları sadece 1 kuruş geri gitti” diyen Çağlayan, "Merkez Bankası’nın şu anda dövize bu şekilde müdahalesini doğru bulmuyorum. Bilek güreşi yapmanın anlamı yok. Merkez Bankası’nın gücünü kudretini test etmek isteyenlere de fırsat vermenin de bir anlamı yok” şeklinde konuştu.

‘BELİNİ KIRARIZ’ DİYEMEM
Çağlayan, “Bugün bulunmuş olduğumuz rakamların da ben kalıcı olmadığı kanaatindeyim ancak Merkez Bankası Başkanı kadar da iddialı konuşamam. Yani bunu 1,92'ye gelir bunu burada tutarız. ‘Elini kırarız, belini kırarız’ ifadesini ben kullanamam” dedi.

'VATANDAŞ KUMAR OYNAMASIN'
Çağlayan, kur riski konusunda önce işadamlarına vatandaşa tavsiyede bulundu.

“Arpa ekerseniz arpa biçersiniz arpa ekilen yerden buğday çıkmaz. Dolayısıyla işadamı hangi para cinsiyle borçlanıyorsa mutlak suretle girişinin de o olması gerekir” diyen Çağlayan, “Vatandaş bu konuda herhangi bir panik içinde olmamalı ve kumar oynamamalı. Bunun pek çok insanın elini yaktığını ve sonra kendilerine döviz zedeler ismi takmış pek çok insanı geçmişte gördük” şeklinde konuştu.

'FAİZE ALERJİM VAR'
Çağlayan, mevcut ortamda politika faizinde artışın gerekli olduğunu savunanlara karşı çıktı.

Çağlayan, “Ben biliyorsunuz faiz alerjisi olan biriyim. Politika faizinde herhangi bir değişikliğe ihtiyaç olmadığı kaanatimi belirteyim ki Merkez Bankası’na da başkalarının anlamak istediği gibi talimat vermemiş olayım” dedi.

'OVP’DE REVİZYONA GİDİLECEK'
Orta Vadeli Program’da (OVP) enflasyon dahil makro hedeflerde revizyona gidileceğine dikkat çeken Çağlayan, bu yıl ihracatın 158 milyar dolar olan OVP hedefinin altında kalacağını söyledi, revizyonunsa geçen yılki 152,5 milyar dolarlık gerçekleşmeden yukarıda olacağına işaret etti.

Sayfa Yükleniyor...