Çağlayan: İddia ediyorum, kriz dip yaptı

Sanayi Bakanı Çağlayan, ekonomik krizin Türkiye'deki etkilerinin daha kötüye gitmeyeceğini söyledi ve ilginç bir ifade kullandı: İddia ile söylüyorum, kriz artık dip yaptı.

Çağlayan: İddia ediyorum, kriz dip yaptı

Ankara Sanayi Odası'nın Nisan ayı meclis toplantısına katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin yaşadığı ekonomik krizler nedeniyle yapısını nispeten sağlamlaştırdığını söyledi.

Küresel krizin bugüne kadar yaşanan tüm tecrübelerden farklı olduğunu belirten Çağlayan, "Dört ekonomik kriz gördüm. Bir de kalp krizi geçirdim. Ama bu kriz farklı. Batmaz denen bankalar battı" dedi.

Önümüzdeki günlerde Avrupa'daki bazı ülkelerin iflas edeceğini söyleyen Çağlayan, böyle bir ortamda sanayi üretim endeksinin düşmesinin işsizlik rakamlarının artmasının doğal olduğunu söyledi. Çağlayan "İddia ile söylüyorum. Artık bundan daha kötüye gidiş olmayacak. Bana göre kriz artık dip yaptı" diye konuştu.

Çağlayan, kriz döneminin işletmelerdeki ölçek sorununu çok net biçimde ortaya koyduğunu söyledi. "Bizim firmalarımız maalesef çok küçük"diyen bakan, 2008 yılı verilerinden örnek verdi.

Girişimci bilgi sistemi kayıtlarına göre,2 milyon 10 bin 377 kayıtlı firmanın yıl boyunca 1.7 trilyon lira ciro yaptığını söyleyen Çağlayan, satış kârının ise yüzde 5.6 düzeyinde gerçekleştiğini ve bunun da 98.6 milyar lira ettiğini açıkladı.

ŞİMDİ SIKI DURUN...
İşadamlarına,"Şimdi sıkı durun" diyen Çağlayan, "Bu kârın 50 milyarını aktif büyüklüğü 100 milyon liranın üzerindeki 1546 firma yapmış. Artık gerisini siz düşünün" diye konuştu.

106 BİN İŞÇİYE ÖDENEK
Sanayi Bakanı aynı toplantıda bugün itibarıyla kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçi sayısını da açıkladı. Buna göre bugüne kadar 3359 firma 218 bin 744 işçi adına başvuru yaptı. Bunlardan 1096 firmanın başvurusu kabul edildi ve toplam 106 bin 260 işçiye, altı ay süreyle 400 ila 800 liralık ödenek bağlandı.

Sayfa Yükleniyor...