Çağlayan şaşırdı, 'hemen gelin otel yapın' dedi

Devlet Bakanı Çağlayan, ''Türk firmalarının süratle Nijerya'ya otel ve ev yapması gerektiğini belirtti.

Üç ülkeyi kapsayan ticaret heyeti gezisi kapsamında 115 kişilik heyetle dün akşam Nijerya'nın Abuja kentine gelen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, heyette bulunan 50 civarında işadamı ve Nijerya'da faaliyet gösteren Türk firmalarının yetkilileriyle bir toplantı yaptı. Toplantıda konuşan Çağlayan, Nijerya'nın Batı Afrika Birliği'nin üyesi, dünyanın 8. büyük petrol üreticisi olduğunu, belli yatırımları gerçekleştirmesi halinde, gelecek 20 yılda da dünyadaki önemli aktörlerden biri olabileceğini söyledi.

Ülkedeki emlak fiyatlarının çok yüksek olduğuna işaret eden Bakan Çağlayan, otel fiyatlarının çok yüksek olmasına karşın yer sıkıntısı yaşandığını belirterek, şöyle devam etti:

''Kaldığımız otelin geceliği 600 dolar. Üstelik yer sıkıntısı yaşanıyor. Evlerin kirası ise aylık 4 bin dolarmış. Üstelik 3 yıllık peşin isteniyor. Geçici görevle gelen ticaret müşavirimiz, daha uygun olduğu için, ev kiralamak yerine geceliği 200 dolardan bir otelde kalıyor. Burası, Türk firmalarının süratle otel ve ev yapması gereken bir yer. 3 yıllık ev kirasıyla evin maliyetini çıkarırsınız. Burada, müteahhitlere, müşavirlere, herkese iş var. İnşaat ve turizm yatırımlarının geri dönüşü çok çabuk olur.

Nijerya ile ekonomik-ticari ilişkilerin geliştirilmesi için öncelikle hukuki altyapının iyileştirilmesi lazım. Çifte vergilendirmenin önlenmesi, yatırımların karşılıklı korunması anlaşmalarının imzalanması, hatta bir serbest ticaret anlaşması veya ekonomik işbirliği anlaşması olması lazım. Afrika stratejisi kapsamında Nijerya, bizim önem ve öncelik verdiğimiz bir ülke. Buraya gelen herkese, burada ekmek var.''

Nijerya'nın toplam 35 milyar dolarlık ithalatı içinde Türkiye'nin payının 250-300 milyon dolar olduğunu hatırlatan Bakan Çağlayan, ülkenin ithalatında ABD ve ve Çin'in önemli yer tuttuğuna işaret ederek, Türk firmalarının da ülkeyi uzun vadeli, kalıcı olarak düşünmeleri gerektiğini vurguladı. Genel olarak Afrika'nın 1,5 trilyon dolarlık dış ticareti, 1 milyar nüfusu, ortalama 1500 dolar kişi başına geliri ve stratejik madenlere sahip olması nedeniyle önemli bir ekonomik bölge olduğuna işaret eden Çağlayan, Türk müteahhitlerinin bu bölgeden 35 milyar dolarlık iş aldığını, Türk işadamlarının da bölgede 3 milyar dolarlık yatırımı olduğunu hatırlatarak, iş imkanlarını geliştirmek için Afrika'daki büyükelçi ve ticaret müşaviri sayısının artırılacağını anlattı.

Çağlayan aynı amaçla, 50 Afrika ülkesi ile gelecekte ticaret müşaviri olacak kişilerin Türkiye'de eğitilmesi için hizmet işbirliği yapmaya başladıklarını, bu kişilerin ticaret müşaviri olmasının Türkiye'ye de avantaj sağlayacağını kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...