Çağlayan'dan 'yerli oto' çıkışı: Gölge etme

Ekonomi Bakanı Çağlayan, yerli otomobil üretimini 'ticari intihar' olarak tanımlayan Mustafa Koç'un sözlerini değerlendirdi.

Çağlayan'dan 'yerli oto' çıkışı: Gölge etme

İngiltere'nin başkenti Londra'da gazetecilerle bir araya gelen Bakanı Zafer Çağlayan, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Çağlayan, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un yerli otomobille ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine, 10 yıl önce yerli otomobil fikrini kimsenin ciddiye almayacağını söyledi.

Çağlayan, "Türkiye'nin bugünkü şartları buna müsait. Geriye ne kalıyor, cesur olmak. Böyle bir şey yapılırsa ülke olarak bundan son derece mutlu oluruz. Ülkemizin dünyadaki algı ve itibarı daha çok yükselir. Türk sanayicisinin, işçisinin, mühendisinin, vatandaşının kendi güveni daha da artar. Arkasından başka şeyleri getirir. Bizim yapanlardan ne eksiğimiz var" ifadelerini kullandı.

Yerli otomobilin yapılması halinde Türkiye'nin marka değerinin artacağını dile getiren Çağlayan, Türkiye'nin marka değerinden dolayı da yerli otomobilin marka değerinin artacağını kaydetti.

Çağlayan, "Efendim bu konuda 'biz yaparsak fizibıl değil'. O tür görüşlere saygı gösteririm. Birisinin fizibıl görmediğini bir başkası fizibıl görebilir. Bir başkası mevcut alışkanlıklara devam eder, bir başkası 'ben bunu yapıyorum' der. Yapmazsa Türkiye'nin sonu olmaz, yaparsa da Türkiye dünyanın birinci ekonomisi olmaz" diye konuştu.

SEKTÖRÜN DİĞER OYUNCULARININ ÖNÜNÜ TIKAMA
Konuyu Mustafa Koç ile konuşmadığını ifade eden Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben sadece şunu söyledim. Yapmayabilirsin, fizibıl olmayabilir ama 'gölge etme başka ihsan istemem senden' demek lazım. Yani gölge etme, sektörün diğer oyuncularının önünü tıkama, moralini bozma. Senden başka Türkiye'de yatırım yapacak, yatırım düşünen firmalar var. En azından bu konuda moralleri bozmayalım.

Bu işin bir psikolojik bir de ekonomik boyutu var. Psikolojik boyutunda Türkiye çok önemli bir mesafe kaydetti. İngilizler i gördünüz, dünyanın ve Avrupa'nın büyük ekonomisi. Bu ülkenin bakanı anlatıyor Türkiye ekonomisinin ne kadar başarılı olduğunu. Şimdi böyle bir ortamda Türkiye önemli bir fırsat yakalamıştır."

Sayfa Yükleniyor...