Cari açık 54 milyar doları aştı

Cari açık, Ocak-Ağustos döneminde 54 milyar 261 milyon dolara ulaştı.

Cari açık 54 milyar doları aştı

Cari açık, yılın ilk sekiz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 102.4 artışla 54.26 milyar dolar olurken, Ağustos ayında ise beklentilere paralel 3.96 milyar dolar olarak gerçekleşti.

CNBC-e anketinde açığın 4 milyar dolar olması bekleniyordu.

Merkez Bankası verilerine göre, cari açık, geçen yılın Ağustos ayında 3.02 milyar dolar, Ocak-Ağustos döneminde ise 26.81 milyar dolar olmuştu.

Yurt dışında yerleşik kişilerin yurt içinde yaptıkları net yatırımlar, ilk sekiz aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre 4.97 milyar dolar artarak 10.11 milyar dolara yükseldi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 5 Ekim'de yaptığı bir açıklamada, "Cari açık, yüksek enerji fiyatları ve Türkiye'nin yüksek büyüme hızına bağlı olarak yüksek ithalatla birlikte arttı. Ama cari açık konusunda en yüksek seviyeler artık geride kaldı. Bundan sonra trend aşağıya doğru olacak. Biz, önümüzdeki senelerde daha düşük cari açık rakamları bekliyoruz" demiş ve şöyle devam etmişti:

"Burada pek çok faktör var. Kısa vadede etki edebilecek faktörler var. Ama asıl sorunumuz yapısal olduğu için orta- uzun vadede yapısal tedbirlerle cari açık sorunun giderilmesi daha büyük önem taşıyor. Kısa vadede makro ihtiyati tedbirlerle bankacılık sektörü üzerinden atılmış olan adımlar var. Merkez Bankamızın para ve kur politikası ile ilgili atmış olduğu adımlar var. Bunun haricinde ithalatla ilgili spesifik önlemler alınıyor."

Sayfa Yükleniyor...