Cari açık 7 ayda 50 milyar doları aştı

Cari açık Temmuz'da beklentilere paralel 5.3 milyar dolar oldu. Yedi aydaki açık 50.66 milyar dolara çıktı.

Cari açık 7 ayda 50 milyar doları aştı

Cari açık, yılın ilk yedi ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 113 artışla 50.66 milyar dolar olurken, Temmuz ayında ise beklentilere paralel 5.32 milyar dolar olarak gerçekleşti.

CNBC-e'nin 17 kurum ile yaptığı ankette ortalama 5.4 milyar dolar cari açık bekleniyordu.

Merkez Bankası verilerine göre, Temmuz 2010'da 3.57 milyar dolar olan cari açık, Ocak-Temmuz 2010'da 23.79 milyar dolar olmuştu.

Yurtdışında yerleşik kişilerin yurtiçinde yaptıkları net yatırımlar (FDI), ilk yedi aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre 4.64 milyar dolar artarak 9.13 milyar dolara yükseldi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 8 Eylül'de yaptığı açıklamada ekonominin büyüme hızının düşmesinin ve iç taleple ilgili yavaşlama sinyallerinin cari açık üzerinde olumlu etki yapacağını söyleyerek, "Biz gelecek yılın cari açığını, bu yılın cari açığından daha düşük bir rakam olarak bekliyoruz" dedi.

Babacan, dünyada likidite bolluğu olduğunu, dolayısıyla cari açığın finansmanıyla ilgili sorun yaşamadıklarını söyleyerek, "Bu yıl yüzde 9-10 cari açığımız olacak ama kimse bunu risk alanı olarak görmüyor. Ama öyle bir konjonktür gelir ki yüzde 5-6 bile yüksek olarak değerlendirilebilir. Biz maliye politikalarını sağlam tuttuktan sonra, bankalarımızı sağlam tuttuktan sonra, yapısal reformlar konusunda ilerleme sağladıktan sonra bankacılıkla ilgili günlük tedbirlerimizi akılcı ve zamanında aldıktan sonra bunlar hep yönetilebilir konular" dedi.

Sayfa Yükleniyor...