Cari açık 7 ayda üçe katlandı

Cari açık Temmuz'da 3.4 milyar dolar, Ocak-Temmuz'da 24.23 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Cari açık 7 ayda üçe katlandı

Cari açık Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 630 artışla 3.44 milyar dolar, Ocak-Temmuz döneminde ise üçe katlanarak 24.23 milyar dolar olurken, analistler, artışta ekonomideki toparlanma ve ithalat talebindeki artışın etkili olduğunu söylediler.

CNBC-e anketine göre, Temmuz ayında cari açığın 2.9 milyar dolar olması bekleniyordu.

TCMB tarafından yapılan açıklamada alt kalemler itibarıyla bakıldığında, dış ticaret açığının bir önceki yılın Temmuz ayına göre yüzde 95.4 artarak 5.41 milyar dolara ulaşmasının cari açığın artmasında en önemli etken olduğu belirtildi.

Cari açığın Temmuz'da beklentilerin üzerinde gelmesinde altın ithalatının etkili olduğunu belirten Finansbank Başekonomisti İnan Demir, "Yıllık karşılaştırmadaki artış, baz etkisinden kaynaklanıyor. Ekonomik aktivitenin iyileşmesi, ithalat talebinde getirdiği artış ve aynı zamanda emtia fiyatlarındaki yükselişin ithalat faturasını şişiriyor olması, 2010'da cari açığın 2009'a göre daha yüksek seyretmesine neden oluyor. Geçen yıl Temmuz'da çok daha düşük bir aylık rakam vardı. Onun getirdiği baz etkisi, yıllık karşılaştırmayı çok yukarı çekiyor" dedi.

Yurtdışında yerleşik kişilerin yurtiçinde yaptıkları net yatırımların 2008'den bu yana en yüksek seviyesinde olduğunu kaydeden Demir, "12 aylık açık yılın kalanında da artmaya devam edecek. Global ekonomide bir yavaşlama emtia fiyatlarını aşağı çekecek, güven ve finansman kanallarının iç talep üzerindeki baskısı açıktaki artışı sınırlayacaktır. İç talep, dış talebe bağlı olarak güçlü kalırken bu cari açıkta artışa ve yılsonu beklentimiz olan 35.7 milyar dolar üzerinde yukarı yönlü riske işaret ediyor" dedi.

TCMB verilerine göre Temmuz 2009'da 471 milyon dolar olan cari açık, Ocak-Temmuz 2009'da ise 7.85 milyar dolar olmuştu.

TCMB verilerine göre bir önceki yılın Ocak-Temmuz döneminde 1.59 milyar dolar net sermaye girişi gerçekleşen finans hesaplarında, bu yılın aynı döneminde 24.76 milyar dolar tutarında net giriş oldu.

Öte yandan, 2009 yılının Ocak-Temmuz döneminde yaklaşık 5 milyar dolar olan yurtdışında yerleşik kişilerin yurtiçinde yaptıkları net yatırımlar, 2010 yılının aynı döneminde yüzde 12.2 azalışla 4.39 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Geçen yılın Ocak-Temmuz döneminde 873 milyon dolar net sermaye girişi olan portföy yatırımlarında 2010 yılının aynı döneminde 10.81 milyar dolar net giriş oldu.

1.3 MİLYAR DOLARLIK HİSSE ALINDI
TCMB verilerine göre yurtdışında yerleşik kişiler, hisse senedi piyasasında Temmuz ayında 571 milyon dolar net alım gerçekleştirerek Ocak-Temmuz döneminde toplam 1.32 milyar dolar net alım yaptı. Öte yandan, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında Temmuz ayında yapılan 2.40 milyar dolar tutarındaki net alımla birlikte Ocak- Temmuz 2010 döneminde yurtdışı yerleşik kişilerce toplam 6.94 milyar dolar tutarında net alım gerçekleştirildi.

Yurtdışında yerleşik kişilerce Merkez Bankası ile yurtiçinde yerleşik bankalarda tutulan mevduat hesaplarından oluşan mevduatlar kaleminde, bir önceki yılın Ocak-Temmuz döneminde 3.37 milyar dolar net giriş gerçekleşmişken, bu yılın aynı döneminde 14.05 milyar dolar tutarında net giriş oldu. Bu dönemde yurtdışı bankaların yurtiçinde tuttukları net mevduat tutarı 13.76 milyar dolar tutarında arttı.

Sayfa Yükleniyor...