Cari açık 9 ayda 39 milyar dolara indi

Cari açık Eylül'de 2.7 milyar dolarla beklentilerin altında gerçekleşti. 9 aylık açık 39.3 milyar dolara geriledi.

Cari açık 9 ayda 39 milyar dolara indi

Cari açıkta gerileme devam ediyor.

Cari açık Eylül ayında 2.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. CNBC-e anketinde açık beklentisi 2.97 milyar dolar düzeyindeydi.

Yılın ilk dokuz ayındaki cari işlemler açığı, geçen yılın aynı dönemine göre 21.2 milyar dolar azalarak 39.3 milyar dolara indi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisindeki yumuşak iniş süreci ile dış ticaretteki dengelenmenin etkisiyle cari açığın azalmaya devam ettiğini söyledi.

Merkez Bankası verilerine göre, yurtdışında yerleşik kişilerin yurtiçinde yaptıkları net yatırımlar, bir önceki yılın Ocak-Eylül dönemine göre 1.394 milyar dolar azalarak 10.086 milyar dolara geriledi.

Bir önceki yıl Ocak-Eylül döneminde 4.5 milyar dolar olan altın ithalatının bu yıl aynı dönemde 4 milyar dolar ihracat olarak gerçekleştiğine dikkat çeken BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, "Sonuç olarak cari açıktaki iyileşmenin 9 milyar dolarlık bölümü İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan altın ihracatından geldi diyebiliriz" dedi ve şöyle devam etti:

"Cari açığın GSYH'ye oranı yüzde 7'ye geriledi. Biz de yıl sonu için cari açık beklentimizi GSYH'nin yüzde 8.5'ine gelen 68 milyar dolardan GSYH'nin yüzde 7.5'ine gelen 60 milyar dolara revize ediyoruz. Buradaki en büyük etken altın ihracatı. Eğer altın ihracatı Kasım ve Aralık aylarında da aynı hızda devam ederse yıl sonu için cari açık tahminimizi daha da aşağı revize edebiliriz".

Ağustos ayında 59.46 milyar dolar olan 12 aylık kümülatif cari açık ise Eylül ayında 55.8 milyar dolara geriledi. Ocak ayında 76.75 milyar dolar olan kümülatif açık yılbaşından bugüne kademeli olarak geriliyor.

Kümülatif yıllıklandırılmış cari açık, ekonomideki yavaşlama ve dış ticaret verilerindeki dengelenme sürecine paralel, Ağustos'ta 2011 Mart ayından beri ilk kez 60 milyar doların altına düşmüştü.

OVP'ye göre cari işlemler açığının bu yıl sonunda 58.7 milyar dolar gelecek yıl 60.7 milyar dolar olması bekleniyor. Bu yıl sonu için cari açığın GSYH'ye oranı yüzde 7.3, önümüzdeki yıl için ise yüzde 7.1 seviyesinde.

Sayfa Yükleniyor...