Cari açık eriyor

Cari işlemler açığı Temmuz'da 3.8 milyar dolarla beklentilerin altında geldi. Yedi aylık açık 34.4 milyar dolara geriledi.

Cari açık eriyor

Kümülatif cari açık ekonomideki yavaşlama ve dış ticaret dengesindeki dengelenme sürecine paralel Temmuz'da son 1.5 yılın en düşük seviyesine gerilerken, cari açıktaki düşüş sürecinin ivme kaybıyla birlikte sürmesi bekleniyor.

Cari işlemler açığı Temmuz'da 3.86 milyar dolar ile beklentilere paralel gerçekleşirken, Ocak-Temmuz döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre 15.72 milyar dolar azalarak 34.46 milyar dolara geriledi.

CNBC-e anketinde açığın 4 milyar dolar olması bekleniyordu.

Haziran ayında ilk kez OVP'de yer alan 65 milyar dolarlık hedefin altına inerek 62.98 milyar dolar olan 12 aylık kümülatif cari açık ise Temmuz ayında 61.42 milyar dolara geriledi ve en son Mart 2011'deki seviyeye düştü. Ekonomistlerin hesaplamalarına göre 12 aylık cari açığın 61.42 milyar dolara gerilemesiyle yılbaşında yüzde 10 olan cari açığın GSYH'ye oranı Temmuz itibarıyla yüzde 7.9'a düştü. Oranın önümüzdeki aylarda kademeli olarak gerilemeye devam etmesi beklenirken bankacılar iyileşme sürecinin ise artık ivme kaybının da görüleceğini belirtiyorlar.

Ekonomistlerin hesaplamalarına göre 12 aylık cari açığın 61.42 milyar dolara gerilemesiyle yılbaşında yüzde 10 olan cari açığın GSYH'ye oranı Temmuz itibarıyla yüzde 7.9'a düştü. Oranın önümüzdeki aylarda kademeli olarak gerilemeye devam etmesi bekleniyor.

Temmuz ayı verileri cari işlemler açığındaki düşüş trendinin devam ettiğini gösterdiğini belirten Vakıfbank Ekonomik Araştırmalar raporunda, "2011 yılının Kasım ayından beri kümülatif olarak gerileyen cari işlemler açığı Temmuz ayı itibariyle 61.4 milyar dolara gerilemiştir. Ancak cari işlemler açığının yıllık artış hızındaki yavaşlamanın ivme kaybettiği görülmektedir. Cari işlemler açığının kümülatif olarak önümüzdeki aylarda da gerilemeye devam etmesi beklenmesine karşın yılın son çeyreğinde yeniden artış yaşanması mümkün görünmektedir" denildi.

Ocak ayında 76.9 milyar dolar olan kümülatif açık, yılbaşından bugüne kademeli olarak geriliyor.

Yurtdışı yerleşikler Temmuz ayındaki 5.151 milyar dolar tutarında devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) alımı ile birlikte yılın ilk yedi aylık döneminde toplam 9.042 milyar dolar tutarında alım gerçekleşti.

ING Bank'ın notunda, "Temmuz verilerinin ardından yılın kalan döneminde cari açıktaki iyileşmenin ivme kaybedeceğini ve stabilize olacağını düşünüyoruz. Finansman tarafında ise, uzun vadeli kaynak girişinde Temmuz'da gözlenen düşüşün kalıcı olmayacağını, son dönemde güçlenen kısa vadeli kaynak girişlerinin ise rezerv artışı ile birlikte gerçekleşmeye devam ettikçe global risk iştahına bağlı kırılganlığın yaratabileceği olası tedirginliklerin azalacağını tahmin ediyoruz" denildi.

TCMB'den yapılan yazılı açıklamada, yılın ilk yedi ayında cari işlemler dengesindeki azalışta dış ticaret açığının 13.547 milyar dolar azalarak 40.885 milyar dolara gerilemesi, hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 1.216 milyar dolar artarak 9.724 milyar dolara ulaşması ve gelir dengesinden kaynaklanan net giderlerin de 1.038 milyar dolar azalarak 4.032 milyar dolara gerilemesi etkili olduğu belirtildi.

Cari açık bu yıl Haziran'da 4.19 milyar dolar, 2011'in ilk yedi ayında ise 50.19 milyar dolar olmuştu.

Sayfa Yükleniyor...