Cari açık Ocak'ta ikiye katlandı

Cari açık Ocak ayında yüzde 91.4 artarak 5.8 milyar doları aştı.

Cari açık Ocak'ta ikiye katlandı

Merkez Bankası ödemeler dengesi verilerine göre, Ocak ayında cari açık, dış ticaret açığındaki artışın etkisiyle 5.86 milyar dolar oldu ve ekonomistlerin 6.1 milyar dolar olan beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

CNBC-e anketinde cari dengenin Ocak'ta 6.2 milyar dolar açık vermesi bekleniyordu.

TCMB'den yapılan yazılı açıklamada, "Bir önceki yılın Ocak ayında 3.06 milyar dolar açık veren cari işlemler hesabı, bu yılın aynı ayında yüzde 91.4 artarak 5.86 milyar dolar açık vermiştir. Cari işlemler açığının artmasında dış ticaret açığındaki artış etkili olmuştur" denildi ve şöyle devam edildi:

"Bu yılın Ocak ayı verilerine göre ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret dengesi, bir önceki yılın ilk ayına oranla yüzde 109.6 artarak 5.89 milyar dolar tutarında açık vermiştir. Ocak ayı alt kalemler itibariyle incelendiğinde, altın dahil ithalat (CIF) harcamaları bir önceki yıla oranla yüzde 44.3 artarak 16.87 milyar dolar ve ihracat (FOB) gelirleri yüzde 22.1 artarak 9.56 milyar dolar olurken, tahmini bavul ticareti gelirlerinin yüzde 32.3 artarak 537 milyon dolara ulaştığı görülmektedir."

Cari açık 2010 yılı Aralık ayında 2009 yılının aynı ayına göre, yüzde 131.9 artışla beklentilerin üzerinde 7.53 milyar dolar, 2010 yılının tamamında ise bir önceki yıla göre yüzde 247.1 artışla 48.56 milyar dolar olarak yıllık bazda rekor kırdı.

Yurtdışında yerleşik kişilerin yurtiçinde yaptıkları net yatırımlar (FDI), Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.9 azalarak 402 milyon dolar oldu.

Destek Menkul Genel Müdür Yardımcısı Banu Kıvcı Tokalı, veri sonrası yayımladığı notta, cari açık yılın ilk ayında beklentilerin altında kalsa da açıktaki yavaşlamanın ekonomik aktivitedeki zayıflamadan ziyade, bir seferlik ve sonradan revize edilebilecek kalemlerden kaynaklandığından genel tabloyu olumluya dönüştürmeye yeterli olmadığını belirtti.

"Örnek vermek gerekirse, bavul ticaretinden beklenenden yüksek katkının, daha önceden de görüldüğü gibi, sonraki aylarda revize edildiğini görebiliriz; ya da resmi transferlerden gelen 243 milyon dolarlık giriş muhtemelen sonraki aylarda görülmeyecek" diyen Tokalı, şöyle devam etti:

"Geçen yılın baz etkisi de düşünüldüğünde, yıllık açıktaki artış 51.4 milyar dolara ulaşarak devam etti. Yılsonu tahminimiz ise 57.5 milyar dolar. Üstelik bu tahminde, para politikasında alınan önlemlerin etkili olacağını varsayıyoruz. Finansman tarafında hala kısa vadeli sermaye girişlerinin ağırlığı korunmakla birlikte, reel sektörün uzun vadeli net borçlanmasının 2008 Ekim'den beri ilk defa anlamlı tutarda 'fazla'ya işaret etmesi ümit verici. Uzun vadeli sermaye girişlerinde iyileşmenin devam etmesi halinde, yüksek cari açığın neden olduğu kırılganlıklar azalabilir."

Tokalı, net hata ve noksan kaleminde yer alan 3.6 milyar dolar gibi önemli bir tutarın kaynağı bilinmeyen döviz girişinden gelmesi, portföy yatırımlarında yer alan 2.8 milyar dolarlık girişin bono piyasasından gelmiş olması gibi gelişmelerin ise hala kalıcı finansman ile ilgili endişeleri canlı tuttuğunu belirtti.

Bir önceki yılın ilk ayında 394 milyon dolar net giriş kaydeden doğrudan yatırımlar kalemi, bu yılın Ocak ayında 270 milyon dolar net çıkış göstermiş, bu gelişmede, yurtiçi yerleşiklerin yurtdışında yaptıkları net yatırımların ilgili aylarda 38 milyon dolardan 672 milyon dolara yükselmesi etkili oldu.

Öte yandan geçen yılın Ocak ayında toplam 272 milyon dolar fazla veren hizmetler dengesi kalemi, bu yılın ilk ayında yüzde 24.3 artarak 338 milyon dolar fazla verdi.

Sermaye ve finans hesaplarında geçen yılın Ocak ayında 1.28 milyar dolar net sermaye girişi gerçekleşmişken, bu yılın Ocak ayında 2.21 milyar dolar net sermaye girişi oldu.

Yurtdışında yerleşik kişilerce Merkez Bankası ile yurtiçinde yerleşik bankalarda tutulan mevduat hesaplarından oluşan mevduatlar kaleminde, bir önceki yılın ilk ayında 459 milyon dolar net çıkış gerçekleşmişken, bu yılın aynı ayında 962 milyon dolar net çıkış gözlendi. Yurtdışı bankaların yurtiçinde sahip oldukları yabancı para mevduatları Ocak ayında 708 milyon dolar artmasına rağmen Türk Lirası mevduatları 1.583 milyar dolar azalış kaydetti.

TCMB verilerine göre bir önceki yılın Ocak ayında 1.92 milyar dolar net sermaye girişi olan portföy yatırımlarında bu yılın ilk ayında yüzde 17.8 artışla 2.26 milyar dolar tutarı net giriş gerçekleşti.

Sayfa Yükleniyor...