Çarklar 11  aydır dönüyor

Sanayi üretimi Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.8 arttı.

Çarklar 11  aydır dönüyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2010 yılı Ekim ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Sanayi üretim endeksi Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.8 oranında arttı. Üretimdeki kesintisiz artış 11 ayı buldu.

CNBC-e anketine göre sanayinin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.1 arttığı tahmin ediliyordu.

Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 11.4 azalma meydana gelirken, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 11.3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde de yüzde 7.6 artış kaydedildi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre Ocak'ta yüzde 1.2, Şubat'ta yüzde 1.1, Mart'ta yüzde 1.1, Nisan'da yüzde 0.8, Mayıs'ta yüzde 1.8 artmış, Haziran'da ise yüzde 1.8 gerilemişti. Endeks, Temmuz'da yüzde 0.5, Ağustos'ta yüzde 2.6 arttı. TÜİK, Eylül'de yüzde 0.4 düşüş olarak açıkladığı endeksi ise 0 olarak revize etti.

Ana Sanayi Grupları Sınıflamasına göre, ekimde geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış, yüzde 25,6 ile sermaye malı imalatında kaydedilirken, bunu yüzde 21,7 ile dayanıklı tüketim malı imalatı, yüzde 8,9 ile ara malı imalatı, yüzde 5,5 ile enerji ve yüzde 3,7 ile dayanıksız tüketim malı imalatı izledi.

OTOMOTİV ÜRETİMİNDE HIZLI ARTIŞ
Alt sektörler itibariyle de en yüksek üretim artışı yüzde 31,9 ile motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler imalatında meydana geldi. Sözkonusu oran, başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatında yüzde 31,4, bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında yüzde 29,8, ana metal sanayinde yüzde 10,3, mobilya imalatında yüzde 11,2, elektrikli teçhizat imalatında yüzde 18, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında yüzde 13,6, deri ve ilgili ürün imalatında yüzde 17,6, tütün ürünleri imalatında yüzde 6,8, içecek imalatında da yüzde 12,7 olarak belirlendi.

Bu dönemde sadece kayıtlı medyanın basılması ve çoğalması sektöründe yüzde 1,4'lük bir gerileme görüldü. Gıda ürünlerinin imalatındaki artış da yüzde 0,2'de kaldı.

ERGÜN: 2005'TEN BU YANA EN İYİ VERİ
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ekim ayı sanayi üretim verilerine ilişkin olarak şunları söyledi: ''Sanayi üretiminde 2005 yılından bu yana en yüksek sanayi üretim endeksi rakamını Türkiye yakalamış oldu. Beklentilerin çok üzerinde bir tablo ortaya çıktı. Sanayi üretimi ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,8 artarken, bir önceki aya göre yüzde 13,4'lük bir artış gösterdi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırdığımız zaman yine bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,8 artarken, bir önceki aya göre yüzde 3,1'lik bir sanayi üretimi artışı olduğunu görebiliriz. Bu artışta otomotiv sektörünün payı yadsınamaz. Çünkü otomotiv sektörü özellikle ihracatta Türkiye'nin bir numaralı sektörü olmaya devam etmektedir. Biz sanayimizin gelişmesine rekabet gücümüzün artmasına yönelik tüm tedbirleri almaya devam edeceğiz.''

ÖZDEBİR: YÜZDE 9'A YAKIN BÜYÜRÜZ
Rakamları NTV canlı yayınında değerlendiren Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, artışın sanayide çarkların döndüğüne işaret ettiğini söyledi.

Özdebir, yılın ilk yarısındaki yüzde 11'lik büyümenin ardından oluşan büyümenin son çeyrekte hız keseceği beklentilerine rağmen, Türkiye ekonomisinin yüzde 9'a yakın büyümeyle yılı kapatacağını öngördü.

Sayfa Yükleniyor...