Çatalhöyük Şanghay'a taşınacak!

İnsanlık tarihi boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük'ü, Şanghay'a taşıyor. Neden mi?

Çatalhöyük Şanghay'a taşınacak!

Çatalhöyük, Şanghay EXPO 2010 için inşa edilen 2032 metrekarelik Türkiye Pavyonu'nun ana temasını oluşturacak. Çatalhöyük'ü, üç boyutlu görüntüsü ile fuara taşıyan Türkiye Pavyonu'nda; av sahneleri; sığır, geyik ve kartal tasvirleri sunuluyor.

Sabah gazetesinin haberine göre; Çatalhöyük, Şanghay EXPO 2010'un, "Daha iyi, güzel şehirler, daha iyi hayatlar" olan genel temasına uygun olması nedeniyle seçildi.

Çatalhöyük sakinlerinin ürettiği obsidiyen araçların, gelecek medeniyetlerin gelişimine büyük katkı sağladığı bilimsel olarak kabul edildiğinden, Türkiye Pavyonu'nun girişi; obsidiyen taşla kaplandı. Taşın parlak pürüzsüz yüzeyi, bir zamanlar yaşanan "iyi yaşamın" sırlarını yansıtıyor. Türkiye Pavyonu'nun girişi ise, ziyaretçilere zamanda yolculuk imkanı tanıyor. İlkel bir barakadan daha sofistike barınaklara doğru gerçekleşen evrim, ibadet yerlerinin oluşumu, mobilya ve aletler, ilk defa planlanan yerleşim yerleri, gösterinin ilk bölümü için ilham kaynağı oluyor. Ziyaretçiler, Anadolu'nun hatıraları arasında ilerlerken, "tarihteki ilkleri"ni de öğrenecek. Pavyonda; ilk ayna, ilk termos, insan eliyle yapılan ilk baraj veya ilk planlı şehir de tasvir edilecek.

220 ülke katılıyor

Türkiye Pavyonu'nun 'bugün'ü ise İpek Yolu'nun iki devasa şehri İstanbul ile Şanghay arasında çağdaş bir bağlantı kuran 360 derecelik bir sinema ile anlatılacak.

"EXPO 2010 Şanghay", 1 Mayıs-31 Ekim 2010 arasında Şanghay'da yapılacak. 220 ülkenin katılacağı EXPO 2010'da Şanghay'a tam 70 milyon insanın gelmesi bekleniyor.

Emlaktimes


Sayfa Yükleniyor...