Cemal Süreya’nın ‘Kurul’u kapatıldı

Maliye Teftiş Kurulu ve Hesap Uzmanları Kurul’u kapatıldı. Böylece Hesap Uzmanı, Maliye Müfettişi gibi kadrolar ‘Vergi Müfettişi’ unvanını alacak. En tanınan Maliye Müfettişleri’nden biri şair Cemal Süreya idi.

Cemal Süreya’nın ‘Kurul’u kapatıldı

Devletin en köklü kurumları arasında yer alan Maliye Teftiş Kurulu ve Hesap Uzmanları Kurulu kapatıldı.

Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bu iki Kurul, Bakanlık bünyesinde oluşturulan ‘Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’ çatısı altında birleştirildi. Türk şiirinin büyük isimlerinden ve ‘ikinci yeni’ akımının sembolü olan Cemal Süreya da Maliye Teftiş Kurulu’nda müfettiş olarak görev yapmıştı. (Bu detay T24 internet sitesinden görülerek habere alınmıştır.)

Yapılan açıklamada, bakanlık bünyesinde oluşturulan Vergi Denetim Kurulu’yla vergi denetiminde çok başlılık ve dağınıklığın ortadan kaldırıldığı belirtildi. Maliye’de hizmet birimi olarak “Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı” kurulmasına dair kanun hükmünde kararname Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararname ile ‘Teftiş Kurulu’ ve ‘Hesap Uzmanları Kurulu’ ifadelerinin yerini, ‘Vergi Denetim Kurulu’ aldı.

Böylece, Hesap Uzmanı, Maliye Müfettişi, Gelirler Kontrolörü ve Vergi Denetmeni kadroları ve bağlı oldukları kurul ve başkanlıklar kaldırılarak bütün bu görevleri yürütenler Vergi Müfettişi unvanını alacak.

Vergi Denetim Kurulu, doğrudan Bakana bağlı olarak Başkan, Başkan Yardımcıları, Grup Başkanları ve Vergi Müfettişleri’nden (Vergi Başmüfettişi, Vergi Müfettişi ve Vergi Müfettiş Yardımcısı) oluşacak.

Kararnameye göre şu grup başkanlıkları kurulabilecek: “Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı. Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı. Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlığı. Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandırması ve Yurtdışı Kazançlar Grup Başkanlığı.” Kurulun bazı görevleri şöyle sıralandı:

“Vergi Usul Kanunu ve diğer gelir kanunları kapsamında vergi incelemeleri yapmak. Her türlü bilgi, veri ve istatistiği toplamak. Vergi yükümlülüklerine ilişkin ihbar ve şikayetleri değerlendirmek. Vergi incelemelerinde Gelir İdaresi Başkanlığı ile gerekli eşgüdümü ve işbirliğini sağlamak.”

Sayfa Yükleniyor...