Cepte ikinci ele talep arttı

MOBİSAD, İstanbul Üniversitesi işbirliği ile hazırladığı ‘Mobil İletişim Sektör Raporu'nun sonuçlarını açıkladı. Sektörü en fazla etkileyen sorunların sıralandığı raporda, Türkiye'de herhangi bir düzenlemenin yapılmaması nedeniyle yıllık 20 milyon adedi (12-15 milyar TL) bulan bir hacme ulaşan ikinci el cep telefonu pazarındaki kayıtdışına ve vergi kayıplarına dikkat çekildi.

Cepte ikinci ele talep arttı

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) ve İstanbul Üniversitesi iş birliğiyle hazırlanan Mobil İletişim Sektör Raporu'nun tanıtım toplantısında konuşan MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, “İkinci el cep telefonu pazarının yıllık 20 milyon adede (12-15 milyar TL) ulaştığını belirterek, artan telefon fiyatlarının kullanıcıları ikinci ele yönelttiğini söyledi.

YOLCU BERABERİNDE GELİYOR

Şu anda 3.500 liranın üzerindeki telefonlarda taksit sayısının altı aydan üç aya indirildiğini anımsatan Turnacı, “2018’de Türkiye’nin cep telefonu ithalatı 1 milyar 966 milyon dolarla son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi. 2018’de toplamda 9 milyon 820 bin 192 cep telefonunun Türkiye’ye getirildiği ve 2017 ile kıyaslandığında ise 2018 yılındaki cep telefonu ithalatının yüzde 30 oranında düşüş yaşadığı görülüyor.

Biz cep telefonunda ithalatın baskılanmasını, cari açığın azalmasını istiyoruz ama insanların teknolojiye erişimi de zorlaştırılmamalı.

Şu an tüketici kredisiyle 12 aya kadar taksit yapılırken operatörler ise üç aya kadar taksit yapabiliyor. Bu durum onbinlerce insanı istihdam eden bir sektöre zarar veriyor.

Maalesef mobil iletişim sektöründe istihdam 10 bin 800 kişi azaldı. Diğer taraftan yolcu beraberinde gelen telefonlarda tekrar bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Onun için taksit sınırının 5.500 lira üstü telefonlar için sınırlandırılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

"SIFIR TELEFON SATIŞLARINDA OPERATÖRLERİN SATIŞI DÜŞTÜ"

Sıfır telefon satışlarında zincir-market kanalında 2018'de yüzde 41 olan payın geçen yıl yüzde 47'ye, diğer kanallarda 2018'de yüzde 9 olan payın yüzde 13'e çıktığını bildiren Turnacı, operatör kanalıyla yapılan satışlarda 2018'deki yüzde 48'lik payın 2019'da yüzde 39'a düştüğünü aktardı.

Turnacı, "Operatörler, satış kanalı istihdamının yüzde 90'ını oluşturuyor. Bu düşüş neticesinde istihdam kayıpları yaşandı. Doğru satış kanallarının kullanılması gerektiğini düşünüyoruz.

Market stantlarından ürün alınmasını doğru bulmuyoruz. Hatta tüketiciye mobil iletişim araçları kullanımının eğitimi verilmeli" diye konuştu.

Turnacı, cari açıkla sektörün bağlantısının yanlış okunduğunu, ithalatta sektör payının sadece yüzde 1 olduğunu söyledi.

"IMEI HAVUZUNDAN ÇIKARILMA SÜRESİ 2 YIL OLMALI"

Sektörde 15 yıldır klonlama sorunundan bahsettiklerini anımsatan Turnacı, yapılan düzenleme ile 7 yıl sinyal alınmayan cihazların IMEI havuzundan çıkarıldığını, bu sürenin 2 yıla indirilmesi gerektiğini söyledi.

Turnacı, 5809 numaralı kanunda yaşanan tüketici ve hizmet verici mağduriyetlerine değindi. Bunun doğru düzenlenip yanlış uygulandığına dikkati çeken Turnacı, özel belgelerde yapılan sahtecilikle önce vatandaşın, sonra sektörün mağdur olduğunu, 300 bin civarında dosyadan yüzde 99 berat çıktığını aktardı.

Özel belgede sahteciliğin, gün geçmeden çözülmesi gereken bir sorun olduğunu belirten Turnacı, bu çerçevede yaşanan sorunlardan dolayı yatırımcılarının yüzde 60'ının yeni yatırım planlamadığını kaydetti.

Turnacı, klonlanan cihazda şu an Türkiye'nin yıllık kaybının 3 milyar TL civarında olduğunu bildirdi.

YÜZDE 18 KDV ZARAR VERİYOR

İkinci elde yüzde 18 KDV’nin sektöre zarar verdiğini kaydeden Turnacı, “İkinci el telefonu satışa koyduğunuzda yine yüzde 18 KDV ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bu da kullanıcıyı kayıt dışına itiyor. Devletin yıllık kaybı bir milyar lirayı buluyor.

İkinci el telefonda yaşanan bu kayıt dışı durum aynı zamanda vergi güvenliğini de tehdit ediyor. İkinci el telefonların yüzde 31’i aile ya da akrabaya hediye ediliyor. Yüzde 51’lik kısmı ise elden çıkarılıyor. Ancak kayıtdışı yapılan bu satışlarda kullanıcıların bilgilerinin ikinci şahısların eline geçme riski bulunuyor” dedi.

Sayfa Yükleniyor...