Çeşme'ye müjde!

İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Değirmenci: "Özverili ve örnek bir çalışma sonrasında planın yürürlüğe girmesini sağladık. İzmir ve Türkiye'ye hayırlı olsun."

İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, dün yapılan İl Genel Meclisi toplantısında oy birliğiyle kabul edilen Çeşme'nin 1/25 binlik çevre düzeni revizyon planına ilişkin, ''Özverili ve örnek bir çalışma sonucunda planın yürürlüğe girmesini sağladık'' dedi.
        
Değirmenci, revizyon planının, yasal ya da yasal olmayan nedenlerden ötürü yaklaşık 3,5 yıllık bir bekleme süresi geçirdiğini, bu planının anayasası olarak kabul edilen 1/100 bin ölçeklik Manisa, Kütahya ve İzmir bölge planına uygun hale getirildikten sonra İl Genel Meclisi'nin dünkü oturumunda oy birliğiyle kabul edilerek yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
        
Çeşme Belediyesi tarafından onaylanmak üzere 2006 yılında İl Özel İdaresine gönderilen, ancak 1/100 bin ölçekli Manisa, Kütahya ve İzmir Bölge Çevre Düzeni Planı ile örtüşmediği gerekçesiyle hayata geçirilmediğini belirten Serdar Değirmenci, ''Göreve başladığımız bu dönem itibariyle bekleyen konuları ele aldık. Planla ilgili kurum ve kuruluşlar ile odaların görüşlerine başvurduk. Bu arada 1/100 binlik plan onaylanınca, biz de Çeşme'nin revizyon planını bu plana uygun hale getirdik. Daha sonra 5 Ekim 2009'da İmar ve Bayındırlık Komisyonu'na havale ettik, dünkü oturumda kabul edildi'' diye konuştu.
        
Değirmenci, planın İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nda onaylandıktan sonra yeniden İl Genel Meclisi'ne geleceğini, buradan gönderileceği İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylandıktan sonra yürürlüğe gireceğini söyledi.
        
Planla ilgili bir çok spekülasyon olduğunu belirten Değirmenci, ''Özverili ve örnek bir çalışma sonrasında planın yürürlüğe girmesini sağladık. İzmir ve Türkiye'ye hayırlı olsun'' ifadelerini kullandı. Bu plandan sonra Çeşme Belediyesi'nin hazırlayacağı 1/5 bin ve 1/1000 ölçekli planların hazırlanmasının ardından otel, işletme ve konut alanlarının nereleri olacağı konusunun netleşeceğini vurguladı.
        
AYASARANDA BÖLGESİ TURİZM ALANI        
İl Genel Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Hüseyin Mumcuoğlu da planın, Çeşme'nin 2025 yılına göre nüfusunun 17 bin kişi artacağı öngörüsüyle hazırlandığını ifade etti.
        
Toplam planlanan alanın 5 bin 140 hektar olduğunu, bunun 38 hektarının turizm alanı olarak belirlendiğini kaydeden Mumcuoğlu, ''Revizyon planında vatandaşların açtığı mahkemelerin kararları ve Yüksek Anıtlar Kurulu'nun incelemeleri sonucu önceki plana göre sit alanları daraltılmış durumda. Yani imar alanları biraz daha arttı. Bundan sonra ortaya çıkan 38 hektarlık turizm alanı, Dalyan bölgesinin batı yönü olan Ayasaranda bölgesi.''

Hüseyin Mumcuoğlu, komisyon üyelerinin özverili ve titiz çalışmaları sonucunda, hiç bir etki altında kalmadan, bilim ve tekniğin gerektirdiği kriterlere göre oluşturulduğunu belirtti. İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyesi Hakkı Pamukçu ise revizyon planında turizm alanı olarak belirlenen bölgede şu an yarım kalan bir yatırım bulunmadığını, ancak planın yürürlüğe girmesini bekleyen bir çok yatırımcının olduğunu söyledi.

Kararın gecikmesi nedeniyle bazı yatırımcıların bölgeye yatırım yapmaktan vazgeçtiğini ifade eden Pamukçu, ''Bu karar yatırım için bekleyenler ve Çeşmeliler için müjde sayılabilir'' şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...