Özhaseki: 1999 öncesi yapılan binaların yarısı sağlam değil

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, Türkiye'de 1999'dan önce yapılmış 15 milyon binanın neredeyse yarısının sağlam olmadığını söyledi.

Özhaseki: 1999 öncesi yapılan binaların yarısı sağlam değil

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, NTV yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Kentsel dönüşümde son durum hakkında bilgi veren Özhaseki, "İki temel aksayan bölüm var. Dönüşümü sağlayacak bir finansmanı elde etmek kolay değil. İkincisi rezerv alan sıkıntısı var. Vatandaş istiyor ki, eski ev kadar yeni ev isterim diyor. Haklı olarak bunu talep ediyor. Belediyeler kolaycı bir yol olarak yoğunluğu ikiye katlıyorlar. Yoğunluğu artırmamak lazım. Bunlar problem olarak önümüzde duruyor. Biz nasıl yol haritası izleyeceğimizi biliyoruz. Ama istişare de önemli. Şura toplantısında iki-üç ay çalışıp yasaları yapalım diye gayret ediyoruz" dedi.

"EVİNİZİN DEPREME DAYANIKLILIĞINI ÖLÇTÜRÜN"

Özhaseki, İstanbul'da depreme hazırlık çalışmalarına değinerek şunları kaydetti: "AFAD kendi çapında çalışıyor. Vatandaşların kendine düşen işler var. Gücü yetmeyeni mazur görüyoruz. Ama hali vakti yerinde olanların bir müşavirlik firmasıyla anlaşıp depreme dayanıklılığı ölçtürmesi gerekir. Japonlar binaları sağlam olduğu için kendilerinden eminler. 99'daki yönetmelik değişikliğinden sonra yeni yapılan binaların sağlam olduğunu kabul ediyoruz. 5 milyon civarında bir stok bu. Türkiye'de 1999'dan önce yapılmış 15 milyon binanın neredeyse yarısı sağlam değil." 

"ŞEHİRCİLİK ŞURASI'NDA 3 AY ÇALIŞMA YAPILACAK"

Şehircilik Şurası Toplantısı hakkında konuşan Özhaseki "Yarın başlıyoruz, üç ay sürecek. Kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, ilgili herkes var. İlk olarak kentsel dönüşümü çalışacağız. Büyük şehirlerdeki deprem riskini biliyoruz. 2012'de yasa çıkmış ama ulaşabildiğimiz miktar belli. Bu alanda epeyce çalışma şart" diye konuştu.

"ASKERİ ALANLARIN BAZILARI REZERV ALAN OLACAK"

Askeri arazilerin durumuyla ilgili olarak Özhaseki, "Buralar yeşil alan olacak. Bazı yerler var ki çok merkezi değil. Buraların illa park olacak diye ısrar edilmesi yazık olur. İstisna olarak da olsa bunların rezerv alanı olarak kullanılması o şehrin faydasına olur" dedi.

Sayfa Yükleniyor...