Ceyhan'a ilk çivi çakılıyor

''Türkiye'nin Rotterdam'ı'' olarak tanımlanmasına rağmen, bugüne kadar ''çivi bile çakılmadı'' eleştirileri yapılan Adana'nın Ceyhan ilçesine yatırımlar başlıyor.

Çalık Holding yetkililerinden edindiği bilgiye göre, gruba bağlı Doğu Akdeniz Petrokimya ve Rafineri Sanayi Ticaret A.Ş. unvanlı şirketin, resmi merkezi Adana'da bulunuyor.

Kısa bir süre önce Seyhan ilçesi, Gazi Paşa Bulvarı'nda bir büro kiralayan şirket, yılbaşından itibaren faaliyetlerini burada yürütmeyi planlıyor.

Grup, tüm projelerinde olduğu gibi rafineri projesinde de eleman ihtiyacının öncelikle bölgeden sağlanması prensibi ile hareket ediyor. Bu kapsamda, yöreden ara eleman temini konusunda herhangi bir endişe taşınmamakla birlikte şimdiden ara eleman yetiştirilmesi konusunda eğitim projeleri de hazırlanıyor.

Günlük 200 bin varil, bir başka ifadeyle yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip olacak rafinerinin inşaatı sırasında yaklaşık 10 bin kişi çalışacak. Üretime geçildikten sonra doğrudan ve dolaylı 20 bin kişiye istihdam olanağı sağlaması bekleniyor. Rafinerinin, geliştireceği yan sanayileri ile birlikte yaklaşık 60 bin kişiye geçim kaynağı olması planlanıyor.

Uzun süreden beri yörede beklenen yatırımın yönlendirileceği büronun faaliyete geçecek olması, yöre halkının beklentilerini karşılayan ilk somut adım olarak gelecek için umut veriyor.

TAPCO PROJESİ
Grubun, bu alandaki bir diğer projesini ise Orta Asya ve Hazar Havzası ham petrollerini, Türkiye üzerinden dünya pazarlarına açacak Trans Anadolu Ham Petrol Boru Hattı Projesi (TAPCO) oluşturuyor.

Bu proje çerçevesinde Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak olan yaklaşık 550 kilometre uzunluğunda bir ham petrol boru hattı yapılması planlanıyor. Bu konuda mühendislik çalışmaları ise tamamlanmak üzere.

Çalık Grubu, Hazar ve Karadeniz havzasındaki petrol projelerindeki gelişmeler doğrultusunda mümkün olan en kısa sürede inşaat faaliyetlerinin başlamasını planlıyor.

Çalık Grubu, tüm bu yatırımların yanı sıra gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında, başta elektrik dağıtım olmak üzere çeşitli enerji projelerini hayata geçirmeye devam ediyor.

Genel merkezi İstanbul'da bulunan Çalık Holding inşaat, enerji, tekstil, finans, telekomünikasyon ve medya alanlarında faaliyet gösteren iştirak şirketleri ile çok uluslu şirketlerden bireylere kadar çeşitlilik gösteren geniş bir müşteri kitlesine katma değeri yüksek, mal ve hizmetler sunuyor.

CEYHAN'IN VE ÇALIK GRUBU YATIRIMININ ÖNEMİ
Akdeniz'in belki de en kusursuz konumlanmış petrol terminali olan Ceyhan, boru hatlarıyla petrolün kesintisiz ulaştırıldığı ve depolanabildiği Avrupa'daki tek liman özelliğini taşıyor. Çünkü, Avrupa petrol piyasasının merkezi Rotterdam'a bile petrol ancak tankerlerle getirilip liman girişindeki Maasvlakte Olie Terminaline boşaltılıyor. Buradan da boru hatlarıyla liman içindeki depolama tanklarına transfer ediliyor.

Yıllık 121 milyon ton petrol naklinin mümkün olduğu Adana'nın Ceyhan ilçesinin, Ünye petrol boru hattı devreye girdiğinde bu rakamın 191 milyon tona ulaşması bekleniyor. Ancak, Ceyhan için yapılan ''Türkiye'nin Rotterdam'ı'' benzetmesinin yerini bulabilmesi, buranın gelecekte Orta Doğu ve Kafkaslar'ın yeni enerji üssü olmasıyla Ceyhan merkezli fiyat tarifelerinin oluşması için başta rafineri olmak üzere çeşitli ana ve tali yatırımların yapılması gerekiyor.

Sayfa Yükleniyor...