Chrysler borcunu erken ödedi

ABD'li otomotiv şirketi ABD ve Kanada'dan 7,6 milyar dolarlık borcu geri ödedi.

Chrysler borcunu erken ödedi

ABD'li otomobil üreticisi Chrysler, ABD ve Kanada'dan aldığı 7,6 milyar dolar borcu vaktinden önce geri ödedi.

Geri ödemenin 5,9 milyar doları ABD'ye, 1,7 milyar doları da Kanada'ya yapıldı. Geri ödeme, hazırlanan ödeme takviminin 6 yıl öncesinde gerçekleşti.

Chrysler, iki yıl önce ABD hükümetinden toplamda 10,5 milyar dolar almış, bir süre önce bunun bir miktarını ödemişti.

Chrysler gibi rakibi General Motors da 2009 yılında küresel dalgalanma sırasında düşen satışları nedeniyle yardım talep etmişlerdi.

ABD Başkanı Barack Obama, geri ödemeleri, ABD otomobil sektörü için ''önemli bir dönüm noktası'' olarak nitelendirdi.

Chrysler Üst Yöneticisi Sergio Marchionne, iki yıldan daha kısa süre önce ABD ve Kanadalı vergi verenlere bir geri ödeme taahhüdünde bulunduklarını ve bugün bu sözü yerine getirdiklerini söyledi.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Chrysler'ın hükümetlerden aldığı borçları vaktinden önce ödemesinin şirketin geri dönüşünde ve otomobil sektörünün canlanmasında önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Chrysler, 2007 yılından bu yana ilk kez bu yılın ilk çeyreğinde kar ettiğini açıkladı. Bu dönemde şirket, yeni modellerinin başarısı ve toparlanma sırasında küresel talebin artması nedeniyle 116 milyon dolar net kar etti.

Zor durumda kalan şirket 2009 yılı yaz aylarında iflas korumaya başvurmuştu. İflas korumadan çıkarken, Chrysler'in yüzde 20 hissesini İtalyan otomobil üreticisi Fiat satın aldı. Fiat, sahip olduğu hisselerin miktarını bu yıl ilk önce yüzde 25'e, sonrasında da yüzde 30'a çıkardı. Geçen ay bu oran yüzde 46 oldu.

Sayfa Yükleniyor...