Chrysler için yolun sonu

Zor bir dönemden geçen ABD'nin üçüncü büyük otomotiv üreticisi Chrysler iflas koruma başvurusu yapacak. ABD Başkanı Obama'dan da bu karara destek geldi.

Chrysler için yolun sonu

ABD'nin üçüncü büyük otomotiv üreticisi Chrysler, borçlu olduğu finans şirketleriyle hükümetin yaptığı  görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine, iflas koruma  başvurusunda bulunacak.

ABD hazinesinin, Chrysler'ın kreditörleri ile yürüttüğü görüşmeler dün başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

ABD hazinesi son olarak kreditörlere 6.9 milyar dolarlık borcun silinmesi için, 2 milyar 250 milyon dolar nakit ödemeyi teklif etmişti.

ABD Başkanı Barack Obama yönetiminden bir yetkili, ABD hükümetinin,  Chrysler'ın 6.9 milyar dolarlık borcunun tamamının silinmesi karşılığında 2.25  milyar dolar nakit verilmesi önerisinin Chrysler'ın borçlu olduğu bazı hedge fonlar tarafından reddedildiğini söyledi.

Yetkili, hedge fonların, kendi ekonomik çıkarları ya da ulusun çıkarları  için davranmamalarının Chrysler, Fiat ve hissedarlarının başarısını azaltmadığını  ya da Chrysler'ın yeniden yapılanması ve daha güçlü olarak ileri gitmesi için  yeni bir fırsatı engellemeyeceğini belirtti.

OBAMA'DAN DESTEK
ABD Başkanı Barack Obama da, Chrysler'in iflas koruma başvurusunda bulunma kararını desteklediğini bildirdi.

Obama, yaptığı açıklamada, Chrysler'in, iflas korumadan hızla, daha canlı ve güçlü bir şirket olarak çıkacağını ifade ederek, General Motors'un, Chrysler gibi ''geri döneceğini'' ve toplumundaki eski yerini alacağını belirtti.

ABD Başkanı Obama, Chrysler'in Fiat ile ortaklığının şirkete ''sadece hayatta kalma değil, başarılı olma'' şansı da vereceğini söyledi.

ABD'li yetkililere göre, Chrysler'in, hükümetten 8 milyar dolara kadar kaynak alması bekleniyor. Şirketin iflas koruması 60 gün sürecek ve bu süreçte, Chrysler Fiat ile ortaklık görüşmelerini tamamlamak için zaman kazanacak.

Chrysler, Chapter 11 olarak adlandırılan iflas koruma başvurusuna New York'da bulunacak. Bu şirketin kapanacağı anlamına gelmiyor. Chapter 11 iflas başvurusu mahkemeye, şirket çalışmaya devam ederken borçluların ne kadar alacağına karar verme yetkisi tanıyor.

KURTARMA PAKETİNDEN DESTEK ALABİLİR
CNBC.com'da yer alan bir haberde ise, ABD'li otomotiv şirketlerinin 700 milyar dolarlık kurtarma paketinden destek alabileceği belirtiliyor.

Haberde, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'in, kurtarma paketinin ikinci yarısını otomotiv şirketlerinin biriken borçlarını kapatmak için kullanabileceği ifade ediliyor.

Geithner'ın ABD Senatosu Mali İşler Komisyonu Başkanı Max Bauchus'a yazdığı mektupta, "Finansal piyasalardaki istikrarı güçlendirmek adına otomotiv şirketlerinin borç yükümlülükleri TARP programı tarafından satın alınabilir" dediği belirtiliyor.

Haberde, Geithner'ın mektubunda herhangi bir otomotiv üreticisinin adının verilmediği de söyleniyor.

TARP kaynağının özellikle General Motors ve Chrysler'e aktarılabileceği de haberde yer alan detaylar arasında.

ŞİRKET İFLASTAN KURTULUNCA İSTİFA
Öte yandan Chrysler'in Üst Yöneticisi Robert Nardelli, şirket iflastan kurtulunca istifa edeceğini söyledi.

Nardelli, CNBC'de yaptığı açıklamada, Hazine'nin kendisinden istifasını istemediğini, ancak bunun iflas korumadan sonra en uygun zaman olduğunu düşündüğünü söyledi.

Chrysler'in Fiat ile yeni bir ortaklık anlaşması imzaladığı bir ortamda, yeni şirketin 9 kişiyle yönetileceğini ifade eden Nardelli, bu kişilerin 6'sının hükümetçe, 3'ünün Fiat tarafından seçileceğini belirtti. Yönetim kurulu, yeni bir Üst Yönetici seçecek.

Sayfa Yükleniyor...