Çiftçi Mayıs yağışlarını bekliyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Mayıs yağışlarını dört gözle bekliyoruz, birçok bölgede çiftçimiz yağmur dualarına devam ediyor" dedi.

Çiftçi Mayıs yağışlarını bekliyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Ekim ayından bu yana yetersiz kalan yağışların Türkiye'de kuraklık riski doğurduğunu, kuraklığın Marmara Bölgesi dışındaki bütün bölgelerde hissedildiğini bildirdi.

Mart yağışlarının endişeleri bir ölçüde giderdiğini ama Nisan ayında da yeterli yağışın alınamadığını belirten Bayraktar, "Mayıs yağışlarını dört gözle bekliyoruz. Birçok bölgede çiftçimiz yağmur dualarına devam ediyor. Mayıs yağışları özellikle hububatta rekolteyi çok önemli oranda etkileyecek, ülkemiz iyi yağış alırsa, rekolte de çok büyük olumsuzluklar yaşanmaz" ifadelerini kullandı.

Bu yıl kuraklık ve 29-30-31 Mart'ta yaşanan don olayının, tarım alanlarını etkilediğini hatırlatan çeken Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığının, 60 ilde don zararıyla ilgili çalışma yaptığını ve üreticinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının 1 yıl süreyle ertelenmesinin gündemde olduğunu kaydetti.

'BASINÇLI SULAMA SİSTEMLERİNE GEÇİLMELİ'
Afetlerden korunmak ve etkisini en aza indirmek için bazı önlemlerin de alınabileceğine dikkati çeken Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'de yıllık toplam 112 milyar metreküp kullanılabilir su var. Ülkemiz, kişi başına 1461 metreküp kullanılabilir suya sahip. Kullanabileceğimiz su miktarını çok fazla değiştiremeyeceğimize göre, kuraklığın etkisini sınırlı tutmak istiyorsak, Türkiye'nin su zengini olmadığını unutmamalı, suyun gramını bile ziyan etmemeliyiz. Bir an önce, teknik ve ekonomik olarak sulanabilir 2,77 milyon hektar alanda sulama yatırımları tamamlamalıyız. Bu neredeyse, Belçika, Arnavutluk, Ermenistan'ın yüzölçümlerine yakın, İsrail ve Filistin'in toplamından daha büyük bir alan. Türkiye'nin teknik ve ekonomik olarak sulanabilir 8,5 milyon hektar tarım alanı var. Bu alanın 2,77 milyon hektarı, sulama altyapı yatırımları tamamlanmadığı için sulanamıyor. Sulanabilen, 5,73 milyon hektar alanın önemli bölümü de vahşi sulama dediğimiz karık sulama yöntemiyle sulanıyor. Bu sulama türü, suyun etkin kullanımını önlüyor. Sulamada yağmurlama ve damla sulama gibi basınçlı sulama sistemlerine geçilmeli. Vahşi sulama da dediğimiz karık sulama yöntemine oranla damla sulamanın yüzde 60, yağmurlama sulamanın yüzde 30 civarında su tasarrufu sağladığı unutulmamalı. Hidroelektrik santrallerda elektrik üretimi, kuraklık ve önceliğin sulama olduğu gerçeği göz önünde bulundurularak planlanmalı."

Bayraktar, üreticilerin Ziraat Bankası, özel bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri, Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçları ile elektrik borçları faizsiz olarak ertelenmesi ve yeni kredi kullanımında kolaylık sağlanması gerektiğine de işaret etti.

Sayfa Yükleniyor...