Çiftçiye kredi müjdesi

Tarımsal kredilere uygulanan baz faiz oranı 1 Ocak'tan itibaren tüm vadelerde yüzde 13'ten yüzde 10'a indirilecek.

Çiftçiye kredi müjdesi

Hükümet çiftçilere yeni yıldan itibaren kredi kolaylığı getirdi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, çiftçileri ilgilendiren haberi grup toplantısından duyurdu.

Buna göre, Ziraat Bankası'nın vereceği tarımsal kredilere uygulanan baz faiz oranı 1 Ocak'tan itibaren tüm vadelerde yüzde 13'ten yüzde 10'a indirilecek.

Hayvancılık ve tarımsal sulama kredilerine Hazine tarafında verilen yüzde 100 faiz desteği devam edecek. Diğer tüm kredilerde ise Hazine faizin yüzde 25'ini değil, yüzde 50'sini karşılayacak.

Çiftçiler yeni yılda azami yüzde 0 ile yüzde 5 oranında faizlerle kredi kullanma imkanına kavuşacaklar.

Erdoğan "Düşük faizli kredi kullanımı nedeniyle oluşacak gelir kayıpları karşılığında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine yapılacak ödemeler için 2011 bütçesinde 776 milyon lira kaynak ayırdık. Yani bütçeye ek yük getirmiyoruz. Bu yeni faiz oranlarının çiftçimize, köylümüze, üreticimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Ziraat Bankası'ndan daha önce değişken faizli kredi kullanan ve borcu devam eden çiftçilerin borçlarına da açıklanan yeni faiz oranları uygulanacak.

KREDİ MİKTARI 12,9 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI
2002 yılında 227 milyon lira olan Ziraat Bankası tarımsal kredi miktarı, 24 Aralık 2010 tarihi itibariyle 12,9 milyar lira oldu. Bankanın bugün itibariyle haftada ortalama 18 bin 279 çiftçiye 244 milyon liralık kredi kullandırım hacmine ulaştı.

Son 7 yılda Ziraat Bankası tarafından 3,6 milyon üreticiye 35,8 milyar lira sübvansiyonlu kredi kullandırıldı. Ziraat Bankasının tarımsal kredi takip oranları ise 2002 yılında yüzde 62 iken, bugün itibariyle bu oran bankacılık sektörünün genel takip oranı olan yüzde 3,8'in de altında, yüzde 1,6 olarak gerçekleşti.

TZD: KARAR OLUMLU
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Ziraat Bankası'nın tarımsal kredilere uyguladığı baz faiz oranını 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren tüm vadelerde yüzde 13'ten yüzde 10'a indirme kararını üretici ve çiftçi açısından olumlu bulduklarını açıkladı.

Sayfa Yükleniyor...