Çimentoda stok-zam kavgası

Müteahhitler, yıl başında yapılan yüzde 40'lık zammı geri alan çimento üreticilerinin bir ay içinde çeşitli oranlarda zamlar yaptıklarını belirtirken, üreticiler ise zam iddialarını reddediyor. İzmir Ticaret Odası, Enflasyonla Topyekün Mücadele'ye destek  açıklaması yapıp sonrasında fiyatları artıran üreticileri Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a şikayet etmeye hazırlanıyor.

Çimentoda stok-zam kavgası

Ocak ayında çimentoya yüzde 40 zam açıklaması yapılmış ancak bu zamlar tepkiler üzerine geri çekilmişti. Çimento üreticilerinin azalan satışlar ve artan sabit giderleri pahalı ürün satarak kapatma yoluna gittiği kaydedilirken, fiyat artışının süreceği kaydedildi. yüzde 40'lık zammın belli bir oranın seçim sonrası geri kalanın ise yıla yayılarak kademeli uygulanacağı ifade edildi.

Müteahhitler, yıl başında yapılan yüzde 40'lık zammı geri alan çimento üreticilerinin bir ay içinde çeşitli oranlarda zamlar yaptıklarını belirtiyor. Sektör temsilcileri zammın geri alınmaması durumunda Rekabet Kurumu'na gitme ve iş bırakma gibi seçenekleri de değerlendiriyorlar.

Dünya gazetesinden Ahmet Usman'ın haberinde görüşlerine yer verilen, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, İzmir'de zam oranlarının yüzde 50'yi bulduğunu belirtirken, “Şu an Türkiye genelinde durumun ne olduğunu araştiriyoruz. Tüm bölgelerde zam gerçekleşmiş. Konya'dan, Ankara'dan, İstanbul'dan fiyat aldık. Her yerde farkı oranlarda zamlar söz konusu. Kimi yerlerde yüzde 30, kimi yerlerde yüzde 40'lık oranlar var. İzmir'de ambalaj üzerinde yüzde 40 ile 50 arasında fiyat farkı çıkıyor. Enflasyonla Mücadele Programı'na çimentocular da destek vermişti ve bu konuda ellerinden geleni yapacaklarını taahhüt etmişlerdi. O yüzden bu zammi beklemiyorduk. Henüz çimento üreticileri ile direkt temasa geçmedik ama zammın gerekçesi olarak girdilerdeki artışını gösterdiklerini duyduk" dedi. 

Böyle bir fiyat artışının kabul edilemeyeceğini ifade eden Kahraman, “Özellikle inşaat sektörünün durduğu şu süreçte, inşaat maliyetlerinde en fazla yer tutan kalemlerden biri olan çimentoda böyle bir zam işleri ciddi şekilde sekteye uğratacaktır. Eğer artışlar geri çekilmezse gerekli mücadeleyi yapacağız. Bugün İzmir Odaları ve Borsaları Ortak Toplantısı'nda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ı ağırlayacağız. Kendisine bu zammın kabul edilemez olduğunu, zaten ayakta duramayan sektörün daha da sekteye uğrayacağını anlatacağız. Umarız olumlu bir sonuç alırız. Özellikle faiz oranlarının yüksek olması dolayısıyla piyasada ciddi bir durağanlık var, bu da piyasayı tamamen kilitleyecek bir hamle. Ortada zammı gerektirecek bir durum yok. Kurlar yılbaşından bu yana aşağı gidiyor. Akaryakıtta ciddi bir artış söz konusu değil. Bu zammın ciddi bir açıklamasını çimentoculardan bekliyoruz” dedi.

"ZAM YOK, STOKLARLA UĞRAŞIYORUZ"

Haberde görüşlerine yer verilen çimento üreticileri ise zam iddialarını yalanladı. "İşler durdu, ne zammı. Biz stoklarla, üretim kısıntılarıyla uğraşıyoruz" diyen Batıçim İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Onal, "Dünyada en düşük çimento fiyatı Türkiye'de. Bina maliyetindeki payı sadece yüzde 4 olan çimentonun fiyatının bu kadar konuşulmasının nedenini anlamak güç. Sektördeki firmaların büyük çoğunluğu halka açık ve faaliyetlerden elde edilen kârlılığı raporlardan takip etmek mümkün. Enerji ve işçilik maliyetlerini tam olarak fiyatlarına yansıtmamak için elinden gelen fedakarlığı yapan çimento sektörüne haksızlık olur" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...