'Çin, ABD'ye korumacılık misillemesi yapmalı'

Çinli ekonomist Long Guoqiang, ABD'nin yerli ürünlerin korunmasını amaçlayan politikalarına karşılık vermek için Çin'in şimdiden benzer planlar hazırlaması gerektiğini savundu.

'Çin, ABD'ye korumacılık misillemesi yapmalı'

Resmi bir kurum olan Gelişim Araştırma Merkezi'nde görevli olan Long, Nisan ayında Londra'da yapılacak olan G20 zirvesinde uluslararası toplumun, korumacılığa karşı olduğunu ABD'ye çok açık bir mesajla anlatması gerektiğini söyledi.

Ticarette korumacılığın önlenmesi konusunda akademik bir toplantıda konuşan Long, "Hatta Çin ve diğer ülkeler başka bir hazırlık daha yaparak misillemede kullanılacak ticaret ürünlerinin listesini hazırlamalıdırlar" dedi.

Long "Bence bu liste sadece mallarla sınırlı kalmamalı" dedi ancak ayrıntı vermedi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın açıkladığı ekonomik teşvik paketinde "Amerikan malı kullan" sloganıyla uyumlu hükümler Çin'i rahatsız ediyor. Çin bu uygulamanın, kendi demir çelik ürünlerinin ithalini engellemesinden kaygılanıyor.

Ancak toplantıda konuşan Profesör Lin Guijun, misillemenin Çin'in kendi bindiği dalı kesmesi anlamına geleceğini söyledi. Lin, ticaret duvarlarının, bir ülkenin yaşam standartlarını düşüren en kestirme yol olduğunu belirtti.

Lin'e göre Çin korumacılıkta misilleme yapmak yerine, diğer ülkelerin de yardımıyla, serbest ticaret lehine argümanlar geliştirmeli ve korumacı politikaların yüksek maliyetine dikkat çekmeli.

Sayfa Yükleniyor...