Çin Ankara Büyükelçisi'nden güneş teknolojileri fabrikasına ziyaret

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Shaobin LIU, beraberindeki heyetle birlikte 400 milyon dolar yatırımla kurulduğu belirtilen Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nı ziyaret etti.

Çin Ankara Büyükelçisi'nden güneş teknolojileri fabrikasına ziyaret

19 Ağustos 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı bir törenle üretime başlayan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası, 27 Mayıs tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Shaobin LIU ve beraberindeki heyeti ağırladı.

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette Çin Heyeti dünyanın ilk tam entegre güneş paneli üretim merkezlerinden biri olma özelliğine sahip fabrikayı gezerek incelemelerde bulundu.

Büyükelçinin ziyaretinden dolayı duydukları memnuniyeti dile getiren Cemal Kalyoncu, “Holding olarak, Türkiye ve dünyada her yıl istikrarla artan nüfusla birlikte gelecek kuşakların artmakta olan enerji ihtiyacını öncelikli olarak temiz ve yenilenebilir kaynaklardan karşılanmasına katkı sağlamak vizyonuyla yola çıktık.

Bu doğrultuda 2017’de temellerini attığımız fabrikamızı 2020’nin Ağustos’unda faaliyete geçirdik. 400 milyon dolar yatırım ile faaliyete başlayan fabrikamızda üretilen güneş panelleri ilk aşamada 1 milyar dolar yatırım ile hayata geçirilen dünyanın en büyük güneş enerjisi santrallerinden biri olan Konya’daki Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nde kullanılıyoruz.

Çin Ankara Büyükelçisi'nden güneş teknolojileri fabrikasına ziyaret - 1

Fabrika açılışından kısa bir süre sonra da hem ülkemizdeki potansiyel hem de dünyadaki yenilenebilir enerji ihtiyacını göz önüne alarak kapasite artırımı kararı aldık. Fabrikanın ilk aşamasından bu yana birlikte çalıştığımız Çin’in önde gelen teknoloji ve enerji şirketlerinden CETC ile yaptığımız anlaşma ile üretim kapasitemizi iki katına çıkartarak yılın son çeyreğine bin MW kapasiteye ulaşma hedefi koyduk.

Güneş paneli üretiminin AR-GE dahil tüm aşamalarını entegre şekilde tek çatı altında toplayan fabrikamızda ayrıca bu iş birliği doğrultusunda yeni geliştirilen M10 yonga plakası teknolojisi sayesinde hücre ve modül güç çıkışını yüzde 30'dan fazla artıracağız. Tüm bu gelişmeleri bir arada değerlendirdiğimizde, ingottan modüle ve M10 teknolojisine kadar güneş enerjisi üretimine dair bütün süreçleri bir arada geliştirebilen Asya dışındaki ilk şirket olma niteliğine de sahip olacağız.

Diğer bir ifadeyle ülkemizi güneş enerjisi teknolojisi ve üretim kapasitesi konusunda lider ülkelerden birisi konumuna taşıyacağız. Bugün burada bu büyük yatırımımızı ziyaret eden sayın büyükelçiye de bu vesileyle teşekkür ediyoruz” dedi.

Ziyaret ile ilgili izlenimlerini aktaran Büyükelçi Shaobin LIU, Türkiye ile Çin arasındaki iş birliklerinin önemine değinerek, “Holding’in faaliyet alanlarını dinlediğimde çok etkilendim. Burada dünyada eşi benzeri olmayan bir fabrika yapılmış. İki ülke arasında stratejik iş birliğinin artarak devam edeceğine inanıyorum.

Burada yapılan AR-GE yatırımı ve görev yapan 100 araştırmacının varlığı sadece bugüne değil çok önemli bir şekilde geleceğe yönelik vizyonu ortaya koyuyor. Türkiye sadece Asya ve Avrupa’yı bağlayan bir üretim üssü değil. Dünyada yüksek teknoloji ihraç eden bir üs olma yolunda ilerliyor. Biz her zaman yaptığımız gibi iki ülkenin iş birliği geliştirmek için firmalara desteklerimizi sürdürmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

AR-GE MERKEZİ GELECEĞİN TEKNOLOJİSİNİ ÜRETİYOR 

Verilen bilgiye göre, geleceğin teknolojisinin üretilmesi hedefiyle Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası bünyesinde kurulan AR-GE Merkezi’nde 100’ün üzerinde araştırmacının görev alıyor. Yeni teknoloji panellerin gelişimini de güçlendirecek olan merkezde şu an 29 farklı proje bir arada geliştiriliyor. Toplamda 2 bin 500 metrekare kapalı alan ile 5 bin metrekare açık alan test platformuna sahip bir de AR-GE Merkezinde ise üniversite - sektör iş birliği kapsamında Hasan Kalyoncu Üniversitesi, ODTÜ Güneş Araştırmaları Merkezi ve TÜBİTAK gibi saygın kuruluşlar ile ortak projeler yürütülüyor.

NTV uygulamasını indirin, gelişmelerden haberdar olun

google-play app-store Huawei App Gallery
  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Gündem
  • Enerji
  • Ekonomi
  • Çin
  • Güneş

Sayfa Yükleniyor...