Çin artık dünyanın en büyük ihracatçısı

Çin 2009'da Almanya'yı geçerek, dünyanın en büyük ihracatçısı oldu. Aralık ayı verileri ise, Çin'in emtiaya büyük yatırım yaptığını gösteriyor.

Çin artık dünyanın en büyük ihracatçısı

Çin'in, 2009’da gösterdiği performansla Almanya’yı geride bırakarak dünyanın en büyük ihracatçısı konumuna yükseldiği bildirildi.

Çin devlet medyası, Çin'in ihracatının 2009'da 1 trilyon 200 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Almanya'nın ihracatı söz konusu dönemde 1 trilyon 170 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Çin'in ihracatının 2008'de göre yüzde 16 düşmesine rağmen Almanya'yı geride bırakması, aynı zamanda Alman ekonomisindeki gerilemenin bir göstergesi oldu. Çin, 2007 yılında Almanya’yı geçerek dünyanın üçüncü büyük ekonomisi haline gelmişti. Çin’in 2010 yılında ise Japonya’yı geride bırakarak ikinci en büyük haline gelebileceği belirtiliyor.

Diğer yandan, Çin’de ihracat Aralık'ta yıllık bazda yüzde 17.7 artarken, ithalat yüzde 55.9 yükselerek rekor düzeye ulaştı. İhracatın 14 ay sonra ilk kez artmış olması dikkat çekti.

Çin'in emtia alımları da Aralık'ta büyük artış gösterdi. Çin istatistik bürosu, Aralık'ta petrol ithalatının ilk kez günde ortalama 5 milyon varile ulaştığını kaydetti. İşlenmemiş bakırdan tahminlerin üzerinde yaklaşık 369 bin ton ithal eden Çin, aynı dönemde 62.2 milyon ton çelik ithalatı gerçekleştirdi. Ülkede soya fasulyesi ithalatı da 4.8 milyon tonla zirveye çıktı. Çin'in daha birçok kalemde emtia ithalatına hız verdiği anlaşıldı.

Sayfa Yükleniyor...