Çin: Yuanın değeri Eylül'den önce yükseltilmeli

Çin Merkez Bankası danışmanı, Çin'in yuan kurunu Eylül ayından önce ayarlaması gerektiğini belirtti.

Çin: Yuanın değeri Eylül'den önce yükseltilmeli

Çin merkez bankası danışmanı Li Daokui, giderek artan dış baskıları durdurmak için Çin'in Eylül ayına kadar para birimi yuanın kurunu ayarlaması gerektiğini söyledi.

Danışmanlık görevine yeni atanan Li, Caijing dergisinin Internet sitesinde yer alan görüşlerinde, "Renminbi (yuan) üzerindeki baskıyı hafifletmenin bir yolu Çin'in bu ayarlamayı kendi inisiyatifi ile yapmasıdır" dedi.

Li, bu düzenlemenin Eylül ayından önce yapılması gerektiğini, çünkü Kasım'da ABD'de yapılacak Kongre ara seçimleri öncesinde, önemli bir siyasal konu olarak tartışılacağını söyledi.

Ülkesinin Amerikalı Kongre üyeleri ve değişik kademelerdeki yetkililerle iletişimi geliştirmesini isteyen Li, böylece kur konusunda uzun zamandır süren bir "yanlış anlamanın" düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.

Li ile birlikte Pazartesi günü merkez bankasının para politikası komitesine atanan diğer iki ekonomistten Xia Bin de, Reuters'a bugün yaptığı açıklamada, Çin'in artık zaman geçirmeden yuanı tedrici olarak değerlenmeye bırakması gerektiğini kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...