Çin'de büyüme yüzde 12'yi bulacak

Çin ekonomisinin bu yıl birinci çeyrekte yüzde 12 büyüyebileceği belirtiliyor.

Çin'de büyüme yüzde 12'yi bulacak

Çin Devlet Kalkınma Araştırmaları Merkezi'nden bir araştırmacının verilerine göre, bu yıl birinci çeyrekte ekonomik büyüme yıllık bazda yüzde 12'yi bulacak.

Merkezin makroekonomik araştırmalar bölümü başkanı Yu Bin, geçen ay görülen ki güçlü sanayi üretimi verisinin de etkisiyle bu yılın ilk çeyreğinde Çin ekonomisinde yüzde 12'ye varan büyüme oranının yakalanabileceğini söyledi. Ancak Yu, ilk çeyrekteki güçlü büyümenin ardından ikinci ve daha sonraki çeyreklerde büyüme hızında aşağı yönlü baskı oluşabileceğini de ekledi.

Çin'in ekonomik planlama kurumuna bağlı Devlet Enformasyon Merkezi kıdemli ekonomisti Fan Jianping de, ekonomide ilk çeyrekte aynı oranda büyüme gerçekleşmesini bekliyor. Fan'a göre büyüme oranı ikinci çeyrekte yüzde 10.8 olarak, üçüncü ve dördüncü çeyrekte ise yüzde 9 veya altında gerçekleşebilir.

Küresel finans krizinden ağır darbe alan Çin ekonomisi, hükümetin uyguladığı agresif teşvik tedbirlerinin etkisiyle geçen yılın son çeyreğinde yüzde 10.7'lik büyüme kaydetmişti.

Öte yandan Çin'in altına olan talebinin artacağı tahmin ediliyor. Dünya Altın Konseyi, Çin'in talebinin mücevher tüketimi ve yatırım ihtiyaçları nedeniyle gelecek 10 yılda ikiye katlanacağını öngördü. Bu, Çin'in altına olan talebinin gelecek 5 yıl boyunda her yıl ortalama yüzde 13 artacağı anlamına geliyor.

Sayfa Yükleniyor...