Çin'de en kötü geride mi kaldı?

Çin'de sanayi üretimi Ekim'de beklentinin üzerinde yüzde 16.1 artarak, son 19 ayın en yüksek düzeyine çıktı. Bu veri, Çin'de en kötünün geride kaldığı yorumlarına neden oldu.

Çin'de en kötü geride mi kaldı?

Çin'de fabrika üretim artışının Ekim'de son 19 ayın en yüksek düzeyine çıkması, dünyanın üçüncü büyük ekonomisinin küresel finansal krizde en kötüyü geride bıraktığını gösteriyor.

Ekonomistlere göre, Çin son dönemdeki yakaladığı toparlanmanın ivmesini koruyor ve bu 2009'un tümünde yüzde 8'lik büyüme hedefinin aşılacağına kesinlik kazandırıyor.

Çin'de bugün açıklanan diğer veriler, bir yıl önce açıklanan ve bankaların finanse ettiği 4 trilyon yuanlık (585 milyar dolar) ekonomik teşvik paketinin ilk etkilerinin iyice azalmasıyla, yatırım ve kredilerdeki büyüme hızının yavaşladığını gösteriyor.

Açıklanan son ihracat ve ithalat rakamları da beklentilerin altında kaldı ve kesintisiz 12nci ayda da bir yıl önceki düzeylerden daha düşük çıktı.

Ayrıca sırada bekleyen yüksek rakamlı yatırım projeleri, gayrimenkul harcamalarında gözlenen belirgin artış ve bu yıl ihraç edilen tahvillerin yüksek hacminin, gelecek yıl daha güçlü bir GSYİH artışını da garanti ettiği belirtildi.

Hong Kong'daki DBS Bank'ın Çin uzmanı Chris Leung, "İç talep bir bütün olarak sürdürülebilir bir biçimde güçleniyor. Çin, Asya'daki istikrarın ve bölgedeki ekonomik istikrar beklentilerin dayanak noktası durumunda" dedi.

Sayfa Yükleniyor...